onsdag 8 december 2010

Minskad konsumtion - en väg till andligt välbefinnande

En artikel i Svenska dagbladet handlar om en familj som har ändrat livsstil för att leva miljövänligt. Det handlar inte om att flytta långt ut i glesbygden och leva radikalt annorlunda. Nej, den här familjen bor kvar på samma plats, men undviker onödig konsumtion och flygresor.
Ibland gör vi det onödigt svårt för oss själva, när vi tänker oss att vi egentligen borde ändra livsstil radikalt och sätter målen så högt att man omöjligt kan nå dem. Följden blir att vi inte ändrar livsstil alls.

"Herren Gud tog människan och satte henne i Edens trädgård att bruka och vårda den." (Första Mosebok 2:15) Gud har gett oss världen både för att använda den och för att vårda den. Det är omöjligt för oss att leva utan att alls slita på världen, men det går att träna sig i att dra ned förslitningen. Att leva miljövänligt är faktiskt en andlig träning. Minst lika andlig som bön, yoga och meditation. Varför? Därför att en miljövänlig livsstil hjälper oss att komma i balans. Många människor använder konsumtion och resor för att komma tillrätta med inre oro. När oron dövas på dessa sätt kanske man inte går till roten med det onda utan i stället dövar symptomen.

Minskad konsumtion är alltså en av de bästa andliga träningsmetiderna som finns. Gud välsigne din dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar