fredag 10 december 2010

När Guds ord kommer

”...när Hannas och Kajafas var överstepräster, kom Guds ord till Sakarias son Johannes i öknen.” (Lukasevangeliet 3:2).

I dag skall vi fråga oss hur det går till när Guds ord kommer till en människa. Vi läste ju att Guds ord kom till Sakarias son Johannes i öknen. I den här korta meningen har nästan vare enskilt ord en betydelse.

Det var alltså till Sakarias son Johannes som Guds ord kom. Det står inte att Guds ord kom till Johannes döparen. Varför då? Jo, därför att Johannes inte var känd som döparen när Guds ord kom till honom. Han var en vanlig människa som du och jag. Guds ord kommer också till mig och dig. I bibelläsningen, när vi lyssnar på en predikan, när vi ber, när vi promenerar i tystnad.

Det var alltså Guds ord som kom till Sakarias son Johannes. Guds ord innebär att Gud vill göra något i våra liv. Han vill trösta, varna och förmana. Han vill leda oss igenom kriser och inre oro. I sin betraktelse i Dagen citerar Liselotte A Johansson trappistmunken Thomas Merton som har sagt att "Guds ord är eld och musik under mina fötter."

Guds ord kom alltså till Sakarias son Johannes. Ordet "kom" kan ibland betyda att det kom en enstaka gång, men jag tror att det i det här fallet handlade om att ordet upprepade gånger kom till Johannes. Gud vill också låta sitt ord vara en följeslagare i våra liv.

Det var alltså i öknen som Guds ord kom till Sakarias son Johannes. Guds ord innebär ofta en kallelse, att en människa av Gud uppmanas till bestämda insatser, eller att Gud har ett särkilt budskap till människan. Någon gång kan kallelsen komma oväntat, plötsligt och spontant, men det vanligaste är att kallelsen kommer när någon söker Gud. Att Johannes döparen befann sig ute i öknen visar att han sökte Gud.

I vår tid lever vi omgivna av ord i tidningar, i böcker, på teve, i radio och på Internet. De som lever i tätorter träffar också fler människor än man gjorde i det gamla bondesamhället, där många arbetade på åkrar och ängar. Risken finns att Guds ord drunknar i alla andra ord. En god idé är att man gör sin bibelläsning mer systematisk, läser med pennan i handen och stryker under de bibelställen som talar till en på ett särskilt sätt. Många gånger behöver Guds ord tid på sig att verka i oss. Vi får inte ha bråttom om vi vill umgås med Gud.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar