tisdag 7 december 2010

Den gyllene medelvägen när det gäller självbehärskning

Galaterbrevet räknar upp Andens nio frukter: "Men andens frukter är kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, ödmjukhet och självbehärskning." (5:22-23)

Amerikanska forskare erbjöd olika apor vindruvor bakom två glasrutor. Bakom den ena rutan fanns sex vindruvor och bakom den andra två. Aporna fick bara välja druvorna bakom den ena rutan. Alla apor valde att ta sex vindruvor. Efter en tid infördes en nyhet. Aporna kunde få två druvor på en gång. För att få sex druvor måste de vänta, först några sekunder, senare allt längre. De flesta aporna, särskilt schimpanserna, lärde sig att vänta för att få sex vindruvor i stället för två.
Självbehärskning är en viktig egenskap. I jordbrukssamhället var det livsviktigt att spara utsäde för att ha något att så till nästa år. Självbehärskning innebär att vi inte omedelbart ger efter för de impulser vi har för att i stället vinna fördelar på sikt. Självbehärskningen styrs av frontalloben i hjärnan. Forskning har visat att bl.a. narkomaner har nedsatt funktion i just den delen av frontalloben. Däremot vet man inte om det är den nedsatta funktionen som leder till narkotikamissbruket, eller om det är missbruket som leder till nedsatt funktion.
"Säll är den som har som rättesnöre, att man bör nog tänka efter före," skaldade Tage Danielsson.

Men Jesus varnar oss faktiskt för att ha för mycket självbehärskning. I berättelsen om den rike mannen och hans lador får vi höra talas om en man som bygger större och större lador för att spara så att han på sin ålders höst skall kunna njuta av allt han har sparat. "Sedan kan jag säga till mig själv: Nu min vän är du väl försörjd för många år framåt. Du kan vila ut. Ät, drick och roa dig.’ Men Gud sade till honom: ’Din dåre, i natt skall ditt liv tas ifrån dig, och allt du har lagt på hög, vem skall få det?’ Så går det för den som samlar skatter åt sig själv men inte är rik inför Gud.'" (Lukasevangeliet 12:19-21) Sund självbehärskning innebär inte att vi skall skjuta alla glädjeämnen på framtiden. Som så ofta är det medelvägen som är den gyllene vägen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar