tisdag 21 december 2010

Den högste auktoriteten

I trosbekännelsen bekänner vi att "Vi tror ock på Jesus Kristus, hans [Gud Faders] enfödde Son, vår Herre." Att vi bekänner att Jesus Kristus är vår Herre är en stor befrielse för oss. Vi erkänner att han är den yttersta auktoriteten och behöver inte söka efter andra auktoriteter. Hos Jesus Kristus hittar vi det vi behöver för det goda livet. Det är inte så att tron på Jesus befriar oss från alla bekymmer. Nej, inte alls, men Jesus hjälper oss att se bekymren i ett sunt perspektiv.

I sitt jultal uttrycker samtidigt stadsminister Fredrik Reinfeldt sin åsikt att "demokratin står över alla religiösa texter". (Svd, Expressen, Sydöstran) Tron på Jesus Kristus är för det mesta helt förenlig med samhällets lagar och normer, åtminstone i en demokrati som Sverige. Det är till och med så att svensk lagstiftning till stor del bygger på kristen etik. Därför är det än så länge inget problem att erkänna Jesus Kristus som Herre här i Sverige, men det finns länder och tider där det är en utmaning att vara kristen. En artikel i Dagen i veckan visar att lagar i många europeiska länder leder till att kristna diskrimineras. Många politiska riktningar arbetar medvetet för att marginalisera den kristna tron i Europa. Därför måste vi som kristna vara vaksamma och försvara yttrandefriheten, även när det förekommer försök att åsidosätta kristen tro och värderingar i Sverige.

Inför julen får vi glädjas över att vi inte behöver söka andra auktoriteter när vi har Frälsaren och därför är det en stor glädje att få fira hans födelse.

3 kommentarer:

  1. Två frågor Leif:
    1. Påstår du att Jesus föddes den 24 december?
    2. Tänker du förkasta demokratiska beslut som går emot just din tolkning av kristendomen?

    SvaraRadera
  2. Tack för dina frågor!

    1. Nej, vi vet inte vilken dag Jesus föddes. Kyrkan har valt att fira hans födelse 25 december eftersom man i Romerska riket ändå hade en högtid just den dagen.
    2. Nej, i Sverige av i dag kan man med gott samvete respektera demokratiska beslut. Däremot måste vi vara på vår vakt mot att demokratin hela tiden måste vårdas för att leva vidare. Demokrati innebär t.ex. att majoriteten inte kan köra över olika minoriteter hur som helst. Vi måste också inse att inte alla länder som kallar sig demokratiska är det.
    Gud välsigne dig!

    SvaraRadera
  3. Om det står mellan ett lands lag och den Kristna Gudens lag,så är det Guds lag som måste följas.

    SvaraRadera