torsdag 30 december 2010

Bibelläsning som livsprojekt

Bibelläraren Lars-Uno Edén ger i en artikel i Dagen några råd för bibelläsning:
Läs regelbundet.
Börja med evangelierna.
Läs korta avsnitt i början och låt dem växa efterhand.
Skaffa en uppslagsbok om Bibeln och bibelkommentar.
Lär gärna bibelverser utantill.

Det är bra råd. Bibelverser att lära utantill kan man t.ex. hitta i skriften Den kristna trons grunder. Man kan också stryka under sådana bibelverser som talar till en på ett särskilt sätt för att hitta med lättare i framtiden.
Jag skulle vilja lägga till ytterligare ett råd till de fem ovan: Tala med andra om de bibelverser som du tycker är särskilt intressanta. Vad betyder de verserna för dig? Vad betyder de för andra?

Det finns en oerhört kraft i bibelordet. Många människor har fått vara med om att bibelord har förändrat ens liv genom att ge både riktlinjer och stöd. "Ty Guds ord är levande och verksamt. Det är skarpare än något tveeggat svärd och tränger så djupt att det skiljer själ och ande, led och märg och blottlägger hjärtats uppsåt och tankar." (Hebreerbrevet 4:12) Men för att få ut något av bibeln måste man vara aktiv. Man måste verkligen vilja få ut något ur bibeln och satsa tid och kraft på detta.
"Lycklig den som inte följer de gudlösa,
inte går syndares väg
eller sitter bland hädare
utan har sin lust i Herrens lag
och läser den dag och natt.
Han är som ett träd
planterat nära vatten -
det bär sin frukt i rätt tid,
aldrig vissnar bladen.
Allt vad han gör går väl" (Psaltaren 1:1-3)
Psalmisten beskriver en man eller kvinna som har bibeln som följeslagare och hämtar näring och kraft i den. Det leder till att han "bär sin frukt i rätt tid", alltså inte till att han får några övermänskliga krafter utan snarare ger det som livet kan ge under livets olika skeden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar