fredag 31 december 2010

Nyår - tid att formulera löften, gräva runt och gödsla

När man kommer till slutet av ett brukar det vara dags att summera det år som varit och sätta upp nya mål för det år som kommer. Jesus berättar liknelsen om fikonträdet som inte bar frukt: "En man hade ett fikonträd i sin vingård, och han kom för att se om det fanns någon frukt på det men hittade ingen. Då sade han till sin trädgårdsmästare: ’I tre år har jag kommit och letat efter frukt på det här trädet utan att hitta någon. Hugg bort det! Varför skall det ta upp mark till ingen nytta?’ Han svarade: ’Herre, låt det stå kvar ett år till, så skall jag gräva runt det och gödsla. Kanske bär det frukt nästa år. Om inte, kan du hugga bort det.’" (Lukasevangeliet 13:6-9)

Det finns några tydlig råd i liknelsen. Då och då måste man utvärdera saker och ting i sitt liv. När det finns något som oroar i livet - som inte bär frukt - bör man tänka efter vad som är fel. Mannen i liknelsen talade med trädgårdsmästaren och fick ett gott råd av honom. På samma sätt bör vi vända oss till någon människa som vi har förtroende för och be om råd.
Trädgårdsmästaren råd var ha inte för bråttom, gräv runt och gödsla. Det är goda råd i många livssituationer. Ha inte för bråttom att ändra på det som fungerar dåligt i livet. Ibland är det mycket centrala saker som fungerar dåligt, äktenskap, relationer till barn, släktingar och vänner, arbetet, församlingsgemenskapen. Det man då skall göra är att gräva runt och gödsla. Gräva runt innebär att man försöker ta bort sådant som kanske stör det som är centralt. Ett äktenskap som knakar kanske t.ex. beror på att någon av parterna har fritidsintressen eller arbete som tar all tid från äktenskapet. Gräv bort det som stör. Gödsla innebär att man skall satsa på att vårda det som knakar. Om relationerna till någon släkting eller vän fungerar dåligt kan man satsa på att gödsla, alltså satsa tid, energi och kärlek.

Om någon centralt i ditt liv fungerar dåligt är alltså råden:
1 ge tid
2 gräv runt
3 gödsla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar