måndag 20 december 2010

Att vara unik

Varje människa är unik. Det gäller mig och dig. Det gällde också Frälsaren Jesus Kristus eftersom han var både Gud och människa.
I trosbekännelsen bekänner vi att vi tror på "Jesus Kristus, hans [Gud Faderns] enfödde son".
Ordet "enfödd" är inte något vanligt ord i svenska språket. Ordet "enfödd" är inte något vanligt ord i svenska språket. Man brukar säga att det betyder samma sak som "ende". Jesus är Guds ende son, liksom änkans son i Nain var den ende sonen. (Lukasevangeliet 7:12). Ordet "enda" innehåller en nyans av ensamhet. Vissa människor som inte har syskon beklagar just att de är "enfödda" och skulle gärna vilja stryka den titeln.
Men vissa bibelöversättare menar att det också finns en annan nyans i ordet "enfödd". Det kan också betyda "älskad".
Att Jesus Kristus är Guds enfödde son betyder alltså inte i första hand att han är ensam utan att han är älskad.
Det gäller också både mig och dig. Vare sig vi har syskon eller inte är vi visserligen unika i Guds skapelse, men vi är inte skapade unika för att vara ensamma i vårt slag, utan för att vara älskade i den stora mångfald som Guds skapelse utgör.

1 kommentar:

  1. Efter korsfästelsen, uppståndelsen och himlafarandet så räknas ju inte Jesus längre som "enfödd". Bibeln säger att Han är den "förstfödde" bland många (Kol 1:18,Heb 1:6,Upp 1:5). Frälsningen och försoningen är given till människan och vi föds in i Guds rike.
    Helt fantastiskt! Allt är bara nåd.

    SvaraRadera