torsdag 16 december 2010

Gud svarar på våra frågor

Hur får man svar av Gud? Den frågan har jag fått av flera människor under den senaste tiden.
På tredje söndagen i advent läste vi i kyrkorna att: ”...när Hannas och Kajafas var överstepräster, kom Guds ord till Sakarias son Johannes i öknen.” (Lukasevangeliet 3:2).
Johannes befann sig troligen i öknen för att få svar på sina livsfrågor.
Om jag eller du vill få svar på de frågor som vi bär på är det viktigt att vi först formulerar frågorna. Oftast får vi svar av Gud först när vi har formulerat våra frågor eller problem. Gud brukar sedan svara på ett eller flera av tre olika sätt.
1/ Guds svar kan ibland dyka upp i våra tankar. Man kan givetvis inte vara säker på om det är en själv som har kommit på svaret eller om det är Gud som har gett det. Eftersom vi tror att Gud Fader är "himmelens och jordens skapare" och därför också den som har skapat mig och dig, ligger Gud bakom våra hjärnor och tankeprocesser. Därför ligger Gud på sätt och vis bakom ett svar även om vi upplever att det är vi själva som har kommit på det.
2/ Guds svar kan ibland komma i bibelläsningen, särskilt i Jesusorden. I så fall har Guds svar gått genom Gud Sonen.
3/ Guds svar kan ibland komma till oss genom en annan kristen människa som ger ett gott råd. I så fall kommer Guds svar till oss genom den Helige Ande.

Naturligtvis kan vi också lura oss själva genom att själva tänka ut riktigt dåliga svar på våra livsfrågor, som bara fördjupar de svårigheter vi har i livet. Om vi vill undvika att gå i den fällan skall vi försöka få ett svar genom att kombinera metoderna 1, 2 och 3. Om vi alltså har ett problem i livet och hittar ett svar på det som dyker upp i våra tankar, är samstämmigt med Jesu undervisning och dessutom ligger i linje med vad en annan kristen människa råder oss till, då är det mycket troligt att vi är på rätt väg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar