tisdag 14 december 2010

Tålamod - att stå ut med svårigheter

Galaterbrevet räknar upp Andens nio frukter: "Men andens frukter är kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, ödmjukhet och självbehärskning." (5:22-23)

Tålamod är egenskapen att kunna stå ut med svårigheter och föreseningar med uthållet lugn. Tålamod är en av Guds egenskaper. "Säg inte: "Jag har syndat, och ingenting hände", ty Herren visar tålamod." (Jesus Syraks son 5:4) Gud ger oss människor flera chanser, flera möjligheter. Våra liv blir aldrig perfekta. Snarare är våra liv som en seglats bland skär och kobbar där vi regelbundet måste ändra kurs för att inte stöda på grund. Men Gud har tålamod med oss när det håller på att gå fel. Gud är en god förebild för att vi också skall ha tålamod med våra egna liv och med varandra.

"Ta emot vad som än läggs på dig, och ha tålamod i alla slags lidanden." (Jesus Syraks son 2:4) Det här är en bra grundregel, men man får inte tillämpa den till överdrift. Man skall inte låta sig bli utnyttjad och man skall inte lida i onödan. Däremot kan det vara bra att försöka se olika slags lidanden i perspektiv. De flesta sorternas lidande brukar gå över eller åtminstone minska med tiden. Mitt i lidandet kan man fråga sig: Hur kommer min situation att vara om en månad, om ett år, om tio år? Det kan hjälpa en att ha tålamod.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar