söndag 26 december 2010

Motstånd mot kristen tro

På annandag jul förskjuts perspektivet i våra gudstjänster. Det är inte barnet i krubban och Guds människorblivande som är temat. Annandag jul kallas också den helige Stefanos dag. Temat är nu martyrskapet och att man som kristen utsätts för motstånd i omgivningen.
Tidningen Dagen rapporterar om sex döda vid angrepp mot kyrkor i Nigeria på julafton. Även i Indonesien fruktade man liknande attacker.
Man behöver dock inte gå till andra länder för att hitta motstånd mot kristen tro. Det finns även i vår omgivning. I Sverige har vi religionsfrihet och ingen är tvungen att vara kristen. På så sätt har alla självfallet rätt att göra motstånd mot kristen tro. När konfliker uppstår mellan kristna och icke-kristna för att de fungerar olika som människor och har olika uppfattningar i frågor kan man inte heller tala om motstånd mot kristen tro. Där är det bara att lära sig hur man försonas och hur man samarbetar. Det är en del av det allmänmänskliga samspelet som vi alla lever under.
I Sverige blir vi kristna dock tvungna att leva under ett tryck från omgivningen. I massmedia förekommer ofta hånfulla uttalanden riktade mot kristna. Barn och ungdomar som är kristna har det i många fall tufft när de står upp för sin tro inför jämnåriga. Jesus säger: "Den som inte tar sitt kors och följer mig, han är inte värd att tillhöra mig." (Matteusevangeliet 10:38) Det är en realistisk beskrivning att det ibland är ett kors att följa Jesus, men det är inte hela sanningen. Tron ställer krav, men den ger också oerhört mycket:
"Gud är vår tillflykt och vår styrka,
en hjälp i nöden, som aldrig sviktit.
Därför räds vi inte om än jorden skälver
och bergen störtar i havets djup..." (Psaltaren 46:2-3).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar