lördag 25 december 2010

När vi gör som Gud befallt

I Matteus evangelium berättas om Josef, Marias trolovade som genomgick en riktig livskris i det stycke vi har läst ur Matteus evangelium. Självklart var han ledsen, oerhört sårad, när det visade sig att Maria var med barn. Den som han älskade hade visat sig vara otrogen, trodde han. Ändå var Josef en god man. Han beslutade sig för att skilja sig från Maria i tysthet för att inte dra vanära över henne. Det är möjligt att det berodde på att han var en ovanligt god man, eller kanske på att han hade fått en god judisk uppfostran: ”Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem.” Den gyllene regeln formulerades i den versionen av Jesus senare, men den fanns i andra versioner redan på Josefs tid, t.ex. i den version som formulerades av Hillel: ”Det som är dig själv förhatligt, skall du inte göra mot din nästa. Detta är hela Torahan. Det övriga är förklaringar. Gå och läs!” Jag kan tänka mig att Josefs släkt var stolta över hans lugn i den här situationen, stolta över att Josef var en hederlig och ärlig man som lät nåd gå före rätt. Maria kanske hade kunnat klara sig som ensamstående mor. Det fanns säkert någon släkting som hade tagit hand om henne. Jesus hade ändå säkert fått en rätt bra uppväxt.

Men berättelsen slutar inte där. När en ängel visade sig för Josef i en dröm och uppmanade honom att föra hem Maria som hustru var det något som rörde vid hans hjärta. Nu kanske vi invänder att om en ängel hade visat sig så hade vem som helst kunnat vara säker på att det som ängeln hade förmedlat hade kommit från Gud själv och det hade varit självklart att lyda. Nu är det bara det att en ängel visade sig för Josef i en dröm och det finns ett stort mått av osäkerhet i drömmar. Det är en konst att tolka drömmar, en konst som vissa personer behärskar bättre än andra. Vi vet t.ex. att Josefs namne, Josef Jakobs son i gamla testamentet tolkade drömmar. Det är nog så att det är svårt att låta bli att försöka tolka drömmar när man är i en sådan livssituation att man har frågor och väntar på Guds svar. Marias trolovade Josef var i en sådan livssituation där lagen och den allmänna uppfattningen säger en sak och där hans hjärta säger en annan. Josef valde att låta det som ängeln sade röra vid hans hjärta. "När Josef vaknade gjorde han som Herrens ängel hade befallt..." (Matteusevangeliet 1:24.
När Gud får röra i våra hjärtan innebär det inte att vi får svar på alla frågor. När vi låter Gud röra vid våra hjärtan innebär det att vi släpper kravet att ha svar på frågorna. Vi gör som Josef. Vi gör som Gud har befallt.
Det var ett stort steg Josef tog. Steget från att leva ett riktigt liv enligt lagen och den allmänna uppfattningen till ett låta Gud röra vid ens hjärta. Gud är generös. Hans gåvor strömmar över oss om vi bara öppnar våra hjärtan mot honom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar