lördag 18 december 2010

Att inte förställa sig

Vi är vad vi äter. Det stämmer kroppsligt sett. Våra kroppar är uppbyggda av sådant som vi ätit under vår livstid. Men uttrycket stämmer också andligt sett. Våra sinnelag påverkas av det som vi lyssnar till, det vi läser, det vi ser på teve och av människor som vi samtalar med.
"Lägg därför bort allt slags ondska, falskhet och förställning, avund och förtal. Som nyfödda barn skall ni längta efter den rena andliga mjölken, för att växa genom den och bli räddade. Ni har ju fått smaka Herrens godhet." (Första Petrusbrevet 2:1-3)
Att lägga bort de laster som Petrus nämner är inte helt enkelt. Vi människor beundrar gärna andra och avundas dem därför. Vi kanske förställer oss för att vi tror att vi då blir populära hos andra. Vi kanske avstår från att säga emot när någon annan blir förtalad, för att vi är rädda att någon då skulle tycka illa om oss. Vi lägger en falsk mask på oss och resultatet blir ondska.
Men Petrus varnar oss inte bara från att förställa oss. Han ger oss också en utväg. Längta efter den rena andliga mjölken. Petrus tar mjölk som ett exempel. Det leder tankarna till ett diande barn och till Jesus som lyfter fram ett barn som en förebild.
Vi får inte glömma att barnen är våra förebilder när det gäller att vara okonstlade, att inte lägga på sig masker i onödan. För ett barn är det viktigaste att få vara just ett barn. Vi har ett erbjudande om att vara Guds barn. Det får vi ta till oss och släppa alla andra masker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar