onsdag 29 december 2010

En engagerad och empatisk Gud

Till julens berättelser hör också barnamordet i Betlehem:

"När Herodes märkte att han hade blivit lurad av stjärntydarna blev han ursinnig, och han lät döda alla gossar i Betlehem och dess omnejd som var två år eller därunder; det var den tid han hade fått fram genom att fråga ut stjärntydarna. Då uppfylldes det som sagts genom profeten Jeremia: Rop hörs i Rama, gråt och högljudd klagan: Rakel begråter sina barn, hon låter inte trösta sig, ty de finns inte mer." (Matteusevangeliet 2:16-18)

Dagens nyheter rapporterar i dag att mycket har blivit bättre i världen i år. I Sudan finns t.ex. en ny lag som skall garantera att barn inte värvas till barnsoldater. En sådan glädje att det går att förändra världen. Vi människor får vara Guds medarbetare i kampen för en bättre värld. De politiska partierna, FN, organisationer och enskilda människor kan alla ta sin del av ansvaret.

Men ännu har vi långt kvar. Vi kommer aldrig att nå fram till den perfekta världen. Så länge lidande finns har människor frågat sig var Gud finns i lidandet. Den kristna tron har ett svar på frågan. Gud finns mitt i lidandet genom att Guds son skulle dö på ett kors. Mödrarna som förlorade sina barn i barnamordet i Betlehem vände sig säkert till Gud med sin klagan, en Gud som en gång skulle få samma erfarenhet som de.

Käre himmelske Fader, låt oss vara dina medarbetare i arbetet med att bygga en bättre värld.
Käre himmelske Fader, när lidandet drabbar oss, då vet du hur vi har det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar