torsdag 9 december 2010

Gud och kyrkokonsten

När man besöker en kyrka kan det vara en god idé att man ser närmare på alla bilder, skulpturer och snickerier. Det finns ofta symboler och tecken på dem, som förmedlar olika budskap om kristen tro.

I kyrkans historia har ibland bildvänliga och bildfientliga strömningar kämpat mot varandra. De bildfientliga har menat att det talade ordet på ett bättre sätt än bilderna har kunnat förmedla budskapet. Ibland har de bildfientliga velat att kyrkorna helt och hållet skulle befrias från bilder och vara vita.

De bildvänliga har menat att även bilderna har en viktig funktion. Andra Mosebok lär oss att gudomlig ande, alltså den helige Ande, finns med i den konst som används för att smycka heliga rum, så att vi får lättare att uppleva mötet med Gud i kyrkan.

"Herren talade till Mose:

Jag har utvalt Besalel, son till Uri, son till Hur, av Juda stam, och fyllt honom med gudomlig ande, med insikt, förmåga och kunskap och allt slags hantverksskicklighet, så att han kan tänka ut konstfulla arbeten och utföra dem i guld och silver och koppar, slipa stenar för infattning, snida i trä, ja, utföra alla slags arbeten." (Andra Moseboken 31:1-4)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar