måndag 9 augusti 2010

Vi har olika gåvor nedlagda i oss

Många människor har lätt att känna sig förbigångna. När andra får arbeten som vi vill ha, när de har vänner som vi skulle vilja ha eller när de får uppdrag i församlingen som vi skulle vilja ha kan vi känna oss bortglömda och förbigångna.

När Paulus skriver till församlingen i Rom förstår vi att det uppebarnligen var på samma sätt där. Människor kände sig förbigångna när de inte fick den roll de ville ha. Paulus förstår dock att en församling inte skulle fungera om allt för många vill ha samma uppgift. "Ty liksom vi har en enda kropp men många lemmar, alla med olika uppgifter, så utgör vi, fast många, en enda kropp i kristus, men var för sig är vi lemmar som är till för varandra" (Romarbrevet 12:5).

Avundet - en av de sju lasterna - lurar oss ofta att se vilja gåvor andra människor har fått och att försöka få samma gåvor som någon i vår omgivning har. Det gör att vi kanske aldrig upptäcker de gåvor som Gud har lagt ned i oss.

Så räknar Paulus upp de gåvor som kallas brukar kallas tjänstegåvorna. Det är inget övernaturligt med dessa gåvor. De ligger alla nedlagda i Guds skapelse, alltså nedlagda i oss människor. Vi behöver bara upptäcka vilka gåvor Gud har lagt ned i oss. Någon har associerat de olika tjänstegåvorna med kroppsdelar, så här:
Huvudet: profetisk gåva
Handen: tjänandets gåva
Munnen: undervisningens gåva
Hjärtat: tröstens gåva
Ögat: gåvan att frikostigt dela med sig
Örat: gåvan att var nitisk som ledare
Hjärtat: gåvan att med glatt hjärta visa barmhärtighet

Vilka gåvor har Gud lagt ned i dig? Utvecka dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar