tisdag 24 augusti 2010

Att tala väl om andra - en andlig träning

Att tala om andra människor är både trevligt och intressant. Det kallas ibland "skvaller" och tyder på att vi faktiskt är intresserade av andra människor. Vi bryr oss om dem. Vi vill veta när det går bra för dem och när det går dåligt för dem, vare sig det är våra närmaste vänner eller mer avlägset bekanta. Paulus uppmanar ju oss faktiskt att ha medkänsla med andra, "Gläd er med dem som gläder sig och gråt med dem som gråter" (Romarbrevet 12:15).

Men vi vet ju alla att det är stor skillnad på välmenande och illasinnat skvaller. Den som vill gå igenom en andlig träning eller vara med om andliga upplevelser kan använda det åttonde budet: "Du skall inte vittna falskt mot din nästa" (Andra Moseboken 20:16). Martin Luther förklarar budet:
"Vi skall frukta och älska Gud, så att vi inte förråder, baktalar, sprider lögner eller talar illa om vår nästa, utan urskuldar honom, tänker och talar väl om honom och tyder allt till det bästa."

Att tyda allt om vår nästa till det bästa är den andliga träningen. Likaså att försvara andra när de baktalas i sin frånvaro. Vi människor är så olika så att det inte alltid är en lätt uppgift att förstå andra sätt att tänka eller handla. Den andliga upplevelsen är när vi börjar förstå mer av vår nästas sätt att tänka.
En ändå större upplevelse är det när rädslan för andra människor rinner bort, för när vi bemödar oss att tänka oss in i deras situation ser vi att det inte finns något att frukta.

1 kommentar: