måndag 2 augusti 2010

Att kämpa med svåra bibelord

Känner du ett motstånd när du läser bibeln? Det är ett gott tecken. Det tar alltid emot när man läser sådant som kan ha en genomgripande effekt på livet. Men det gäller att skilja på olika slags motstånd.
Det finns en del bibelord som känns helt obegripliga. Hur vi än läser den kan vi inte ta till oss dem eller omsätta dem i våra liv. Martin Luther lär ha sagt "lyft på hatten och gå vidare" om sådana bibelställen. Det kan vara så att det bibelordet är till för en helt annan människa i en annan tid. Gud har skapat oss människor olika. Vi lever i olika miljöer och kulturer och har därför olika frågor. Därför kan inte heller alla bibelord vara lika relevanta för alla.
Samtidigt måste vi vara medvetna om att det finns en stor risk med att sortera bort bibelord för att vi tycker att de inte är relevanta. Det kan bli så att vi sorterar bort de bibelord som berör oss därför att de pekar på en öm punkt. Därför är det en god ide att först meditera över ett bibelord och ge det flera chanser.

En annan orsak till att det ibland kan vara svårt att förstå en del bibelord är att att ett bibelord kan läsas på olika sätt. Man brukar traditionellt sett räkna med fyra olika tolkningar.
Den bokstavliga tolkningen säger oss exakt vad som står i texten.
Den allegoriska tolkningen innebär att vi i gamla testamentet kan se mycket som antyder att Jesus Kristus en gång skall komma. Bibelorden ökar vår vördnad för Gud när vi ser att Guds planer är så omfattande.
Den moraliska betydelsen innebär att texterna visar hur vi skall leva. Bibelorden har en fostrande funktion.
Den anagogiska tolkningen innebär att texterna leder oss fram genom livet till målet i himlen. bibelorden har alltså en själavårdande funktion.

Det brukar vara en god ide att börja med den bokstavliga tolkningen. Om vi alltför snabbt hoppar till de andra brukar vi missa mycket som den har att säga.

Paulus skriver i Andra Timotheosbrevet 4:3: "Det kommer en tid då människorna inte längre vill lyssna till den sunda läran utan skaffar sig den ene läraren efter den andre, därför att det kliar i dem att få höra sådant som de önskar."
Paulus ord påminner oss att det behövs uthållighet och tålamod i bibelläsningen. Först då hjälper den oss att bygga upp våra liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar