tisdag 17 augusti 2010

Att inte fastna i småsaker, utan att se centrum

Ibland kan vi fastna i småsaker. Detaljer som egentligen inte har någon större betydelse för helheten får en så stor betydelse så att människor som tycker olika om detaljerna blir bittra fiender. Detaljer som regleras till det perfekta döljer en inre tomhet, där man för länge sedan har glömt vad som står eller borde stå i centrum.
Ett hem som på ytan är perfekt kan - men behöver inte - vara en ersättning för de goda relationer som inte finns och de samtal som inte förs. Det är kanske därför uttrycket "ett rent helvete" finns. I en kristen församling kan varje renodlad inrikting vara en ersättning för en vilja att tillsammans växa i tron och göra nyupptäckter i tron. Vare sig man tror att man har helt rätt liturgi, ingen liturgi alls, absolut bibeltrohet eller absolut karismatiskt så finns risken att det döljer att man sitter fast och inte kommer vidare. Samma risk finns i politiken och i föreningslivet där det ibland kan bli en prestige att hålla fast vid detaljerna.

Paulus berättar om samma erfarenhet: "Bokstaven dödar, men Anden ger liv" (Andra Korinthierbrevet 3:6). Paulus har sett att det är viktigt att se skillnaden mellan viktigt och mindre viktigt och framför allt att se var centrum i tron finns. Viktigt är också att veta vad Paulus inte menar. Han menar inte att
den judiska tro som han har vuxit upp i är "bokstaven som dödar", utan snarare att vissa avarter som kan dyka upp både inom judendom, kristendom och andra läror kan urarta till bokstavstro. Paulus vill inte heller rubba tron att bibeln är ett värdefullt rättesnöre för oss, Guds ord på människors språk, Guds folks historia, den heliga skrift och mycket annat. Paulus är inte mot Guds ord som skrivs med bokstäver - det vore främmande för en from jude, vilket Paulus var. Däremot är han emot när Guds ord används på fel sätt.

Att använda Guds ord på rätt sätt ínnebär att man varken skall skryta med hur mycket man tror på bibeln eller hur mycket man tror på den. I stället handlar det om att se att Guds ord är levande och verksamt och kan vara en följeslagare med mig och mitt liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar