onsdag 4 augusti 2010

Kärleken är tålmodig och god - ett uttryck som tål att tänkas på

”Kärleken är tålmodig och god.” (Första Korinthierbrevet 13:4). Det är inledningen till det bibelord som brukar kallas ”kärlekens lov”. Det läses ofta vid vigslar, men passar också bra som ett rättesnöre för alla slags relationer mellan människor.
Vad betyder det att kärleken är tålmodig? Man brukar förklara tålamod med att det är egenskapen att kunna utstå väntan, förseningar eller svårigheter med bibehållet lugn. Tålamod är någonting som är ganska olikt förälskelse. Förälskelsen har bråttom. Förälskelsen vill inte vänta. Förälskelsen vill få allt på en gång. Tålamodet kan däremot utstå ganska mycket; det är något man behöver kunna i ett äktenskap. Hur mycket förälskelse det än finns i början av ett förhållande, så finns det inget äktenskap och ingen familj som inte stöter på motgångar. Då kommer tålamodet väl till pass. Tålamod är att kunna utstå väntan, förseningar och svårigheter med bibehållet lugn.
Men bibelversen är inte slut med ordet tålamod. ”Kärleken är tålmodig och god.” Vad är då godhet? Det är svårare att definiera. ”Motsatsen till ondska” räcker inte. En viktig beståndsdel i godhet är att tro andra människor om gott: att tro att de vill gott även när de gör på ett helt annat sätt än vi själva skulle göra i samma situation. Just det är en viktig beståndsdel i ett äktenskap, att inse att man är olika, och att se det som en tillgång och inte som ett problem. Att tro andra människor om gott, fast de är olika en själv, är lika viktigt i samhället i stort: i familjelivet, bland vänner, i den kristna kyrkan, i politiken. Gud har skapat oss olika för att vi skall komplettera varandra.

1 kommentar:

  1. Ja, det var mycket bra sagt, jag skulle säga att det handlar om att i kärlek att kunna se varandra positivt sätt att stå ut med varandra med våra svagheter och styrkor och lära oss att se vilka vi är och speciellt vad vi har i vårt hjärta. Men vi bör kämpa att älska varandra för dem vi är ändå.

    SvaraRadera