torsdag 5 augusti 2010

Kristen tro och andra religioner (Tionde söndagen efter trefaldighet, andra årgången, den gammaltestamentliga texten)

Kan man verkligen säga att kristen tro är en sannare religion än andra religioner? Allt fler människor i vårt land menar ju att alla religioner är ungefär samma sak eller att de leder till Gud fast på olika vägar. Hur skulle det förresten vara om jag eller du hade fötts i en annan kultur? Då hade vi ju vuxit upp med en annan religion?
Som kristen får man ofta höra sådana här frågor och sådana här uppgifter. Vi omges allt mer av relativism, alltså olika filosofiska riktningar som förnekar alla absoluta värden (värderelativism) eller som till och med förnekar absolut kunskap (kunskapsrelativism).
Som kristna menar vi däremot att Gud har uppenbarat sig för oss i historien och särskilt genom Jesus Kristus och att vi därför har fått både ganska tydliga riktlinjer om vad som är rätt och fel och en sann kunskap. (Att riktlinjerna inte alltid är helt tydliga får vi gå in på en annan gång.) Om vi tror så, innebär det då att vi förhäver sig över andra?

Den här frågan är inte ny. Judarna har sedan årtusenden fått tänka över frågan vad det innebär att det judiska folker är Guds egendomsfolk. Många judiska tänkare har tyckt att frågan är besvärlig. Var det över huvud taget nödvändigt för Gud att välja ut ett folk bland andra? Ändå har man inget val än att ta ställning till bibelord tom t.ex.: "Om ni nu lyssnar till mig och håller mitt förbund skall ni vara min dyrbara egendom framför alla andra folk - ty hela jorden är min - och ni skall vara ett rike av präster och heligt folk som tillhör mig" (Andra Moseboken 19:5-6).

Många judiska tänkare har lagt märke till att när judarnas utvaldhet nämns i bibeln, så är det ofta i sammanhang när det också nämns att hela jorden hör till Gud. Det viktigaste är alltså att hela jorden hör till Gud och att Gud vill ha med andra människor att göra. Judiska tänkare har också lagt märke till att det finns en ömsesidighet i utväljandet. Att Gud väljer judarna till egendomsfolk hänger ihop med att judarna väljer Gud och väljer att lyda hans bud. Man har också lagt märke till att det judiska folket inte är ett slutet folk. Den som vill kan ansluta sig till det.

Som kristna kan vi känna igenom oss i det som de judiska tänkarna säger. Gud vill ha med alla människor att göra. Gud har skapat alla människor - inte bara oss kristna - till sina avbilder. Vi kristna får kalla oss Guds barn för att vi väljer att göra det. Det står också fritt för andra människor att ansluta sig till kristen tro.

Viktigast av allt är dock att om man vill bli kristen - eller jude - så handlar det inte i första hand om att skriva under på ett antal trossatser som man lovar att försöka tro på. Att bli kristen handlar i första hand om att bli medlem i ett folk: kyrkan. Gud har sedan lång tid visat sig på ett särskilt sätt för det judiska folket. Som kristna tror vi att vi genom Jesus Kristus har blivit inympade i det judiska folket och att vi därför får fortsätta att ta del av Guds uppenbarelse. Det innebär inte att vi tror att vi är mer värda än människor av annan religion. Däremot tror vi att Gud har valt att uppenbara sig på ett särskilt sätt först i det judiska folket, sedan genom Jesus Kristus och nu också i kyrkan. Att få tro det är vår stora glädje.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar