onsdag 11 augusti 2010

Att tala väl om andra

"Om man har kallat husets herre för Beelsebul, kan då hans husfolk vänta sig något bättre?" (Matteusevangeliet 10:25)

Jesus blev vid något tillfälle kallad Beelsebul av någon i sin omgivning. (Beelsebul var ett ord som användes för djävulen.) Han passar då på att förbereda sina lärjungar på att också de skall få lida för sin tro.
Det är också något som många kristna har fått vara med om. Kristna i romerska riket blev kastade framför lejonen på Coloseum och i vår tid får kristna ungdomar och vuxna höra glåpord av arbetskamrater och skolkamrater. Några som blir utsatta för detta tycker inte att det är något större problem, men för andra är det ett outhärdligt lidande.

Vi får dock akta oss för att skylla allt motstånd på att vi är kristna. Om vi stöter på saklig kritik, skall vi inte försvara oss med att vi blir illa behandlade för att vi är kristna. Det som Jesus syftar på är inte saklig kritik utan elaka glåpord.
Vi får också akta på vår egen tunga. Talar vi illa om andra eftersom de tillhör en annan kristen riktning, ett annat politiskt parti eller för att den så kallade personkemin inte stämmer? Ibland är debattklimatet mellan kristna hårt och kärlekslöst. Om två kristna grupper står och anklagar varandra för att vara Beelsebul, då har den omgivande världen orsak att förundra sig.

En god andlig övning är att träna sig i att tänka och tala väl om dem som man anser vara ens meningsmotståndare, vare sig det gäller religion eller politik. En spännande tanke inför valet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar