fredag 6 augusti 2010

Upplyft era hjärtan - en lektion i optimism

Väldigt mycket beror på människors inställning till saker och ting. Om man bestämmer sig för att något skall vara möjligt, så blir det också i många fall möjligt. Det finns också människor, familjer, arbetsplatser, föreningar och församlingar som tycks ha gett upp allt. En tung pessimistisk anda råder. Det är sällan någon kommer med ett konstruktivt förslag. De negativa och raljanta kommentarerna duggar desto mer tätt.
Den kristna gudstjänsten vill vara en vitamininjektion som ingjuter optimism och framtidstro i oss. Men det fungerar bara om vi som går på gudstjänsten vill ta emot injektionen. I nattvardsliturgin sjunger prästen "Upplyft era hjärtan till Gud." Det är en konkret uppmaning. Lägg bort det som tynger er. Avstå från att älta nedbrytande och pessimistiska tankar. Se och tänk på Guds stora under.
Prästen fortsätter inte ensam utan väntar på församlingens svar "Vi upplyfter våra hjärtan". Gud tvingar sig sällan på oss människor. Han kallar oss, men han väntar också på vårt svar.
När den heliga staden Jerusalem år 587 f.Kr. hade erövrats av babyloniska trupper, var det nära till hands att ge upp allt. Profeten Jeremia kallade dock folket: "Låt oss lyfta våra händer och hjärtan till Gud i himlen." (Klagovisorna 3:41)
När du har svårigheter i ditt liv måste du själv bestämma dig. Vill vi älta pessimism eller vill du upplyfta ditt hjärta?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar