söndag 22 augusti 2010

Om att ha tilltro till sig själv

Ibland tror vi att viss människor i vår omgivning är ganska perfekta. När det gäller oss själva känner vi till alla våra mörka sidor. Därför kanske vår självkänsla ibland sviktar och vi att vi inte riktigt duger.
Det som kanske överraskar oss är att vissa riktigt framgångsrika människor har fått kämpa mycket för sin framgång och fått övervinna stora svårigheter.
Ett exempel är Mose. När han föddes blev han utsatt i en papyruskorg i floden Nilen. Han hittades av en prinsessa och fick växa upp i hovet, men hade ändå alltid en känsla att han var annorlunda. Som vuxen blev han en mördare när han slog ihjäl en egyptisk förman som hade dödat en hebreisk slav. Därför blev han tvungen att fly till Midjan. Vi vet också om Mose att han led av ett talfel. När Gud kallade Mose vid den brinnande busken bad han därför att få slippa att få det uppdrag Gud hade utsett honom till.
Samma sak är det med många av oss. Vi kanske ser för mycket till våra begränsningar och för litet till att Gud faktiskt kallas oss till olika uppdrag och har förtroende för oss. Det är säkert ytterst få som har lika tydliga kallelseupplevelser som Mose när han såg Gud vid den brinnande busken.

"Då blev Herren vred på honom och sade: 'Du har ju din bror Aron, leviten. Han kan tala, det vet jag." (Andra Moseboken 4:14)

Gud kräver inte att vi skall kunna allt. Däremot kräver Gud att vi skall ta vara på de gåvor han har lagt ned i oss. Gud har stor tilltro även till den människa som har sina handikapp, dolda hemligheter och mörka sidor.

2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. En gångnär jag tyckte att mitt liv var orättvist och tungt, sa min mamma:
    Petra, det kanske är så att man inte får det liv man förtjänar, utan man får det liv man klarar av...
    Den tanken har återkommit och burit mer än en gång sedan dess, och så sant, visst har jag klarat av de utmaningar och uppdrag som dykt upp i livet. Det kanske inte alltid har varit så lätt som jag önskat, men det har gått:)

    SvaraRadera