måndag 30 augusti 2010

Visst har vi fiender

Har du några fiender? Jesus utgår faktiskt från att vi har fiender när han säger: "älska era fiender och be för dem som förföljer er." (Matteusevangeliet 5:44).

Den peruanske befrielseteologen Gustavo Gutiérrez Merino menar att den som engagerar sig i kampen mot förtryck och ondska oundvikligen får fiender. Jesu befallning att älska fiender innebär inte att man skall ge upp den kampen. saVid ett annat tillfälle sade Jesus: ”Ve er när alla berömmer er. På samma sätt gjorde ju deras fäder med de falska profeterna.” (Lukasevangeliet 6:12). Jesus varnar oss alltså för att leva på ett så utslätat sätt så att vi som är hans lärjungar inte presenterar något alternativ till rådande värderingar. Att vara vän med alla är inte det främsta målet för den som är kristen. Målet är att vara trogen Jesus.

Samtidigt måste man vara medveten om att man bara för att man har fiender inte säkert är en trogen lärjunge till Jesus. Fiender kan man också ha fått för att man själv har uppfört sig illa, eller för att en själv och någon annan har haft olika uppfattningar och ingen har gjort tillräckligt mycket för att samarbeta eller för att förstå den andres uppfattning.

I så fall hjälper det bara om båda två är beredda att krypa till korset och göra allt för att försonas. Att lösa en konflikt innebär inte alltid att man kan kompromissa. Det kan också innebära att båda är beredda att gå vidare, utan att låta konflikten skymma det som faktiskt är bra i ens samarbete.

Dagens glada budskap är egentligen två:

1 Det är inte fel att ha fiender fast man är kristen. Det kan snarare vara ett tecken på att man tar sin tro på allvar. Detta är ändå inte någon ursäkt för att man låter en konflikt växa vidare. Någon har sagt att en dålig fred är bättre än ett bra krig.
2 Det finns möjligheter att göra det bästa av situationen även när man har fiender.
"Men jag säger er: älska era fiender och be för dem som förföljer er; Men är din fiende hungrig, ge honom att äta; är han törstig, ge honom att dricka. Då samlar du glödande kol på hans huvud." (Romarbrevet 12:20)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar