lördag 7 augusti 2010

Att förlåta dem man lever nära (Tionde söndagen efter trefaldighet, andra årgången, evangeliet)

"Då kom Petrus fram till honom och sade: 'Herre, hur många gånger skall min broder kunna göra orätt mot mig och ändå få förlåtelse av mig?' Jesus svarade: 'Jag säger dig: inte sju gånger utan sjuttiosju gånger.' (Matteusevangeliet 18:21-22)"

Jesu uppmaning till Petrus att förlåta sin broder sjuttiosju gånger handlar om vardagsmotsättningar bland människor som känner varandra väl, eller åtminstone träffas ofta. Uppmaningen är hämtad från Matteusevangeliets artonde kapitel som handlar om gemenskapen i kyrkan. Det kallas ibland Jesu kyrkoordningstal.
I en församling, i ett äktenskap, i en familj, bland släktingar och vännner, på en arbetsplats uppstår så gott som dagligen mindre eller större motsättningar. Det beror på att vi helt enkelt tycker olika i olika frågor. Vissa motsättningar löser vi genom en får bestämma utan att vi gör någon större affär av det. Andra motsättningar leder till samtal eller till och med till hårda diskussioner, men de måste ändå lösas. Det finns knappast något som är så utvecklande för en människa som att få vara med i en gemenskap där man ibland får som man vill och ibland blir tvungen att låta andra få sin vilja igenom.
I en gemenskap händer det också att man - medvetet eller omedvetet - sårar varandra. Även sådana motsättningar måste lösas för att en sådan gemenskap skall fungera. Förlåtelsen måste vara en levande kraft.
Kompromissernas väg är ofta en välsignad väg. Det kanske var därför Jesus sade: "Vad två eller tre kommer överens att be om här på jorden, de skall de få av min himmelske fader" (Matt 18:20).

Att förlåta sjuttiosju gånger - vilket egentligen betyder hur många gånger som helst - betyder dock inte att man skall stå ut med vad som helst. Det händer att en familj måste dra ett streck när man inte längre accepterar att en person som missbrukar och kanske misshandlar familjen bor kvar i hemmet. Den som har råkat ut för att en nära anhörig blivit misshandlad eller kanske till och med mördad skall inte känna något tvång att förlåta gärningsmannen på en gång. Personer som råkat ut för det kan i vissa fall säga att de inte kan förlåta - eftersom det bara är den som har blivit drabbad som skulle kunna förlåta. Andra säger att de med tiden har förlåtit eftersom de skulle fördärva sitt eget liv genom att bära på vrede resten av livet.

Att förlåta sjuttiosju gånger handlar inte heller om att man skall se mellan fingrarna med att det råder en dålig stämning i en församling, på en arbetsplats eller i en familj. Då måste man försöka ändra på det som gått fel.

De sjuttiosju gångerna handlar dock inte om de riktigt svåra fallen. I dessa fall är det så pass komplicerat att inga råd kan lämnas i en kort betraktelse. De sjuttiosju gångerna handlar om vardagsmotsättningar med människor vi träffar ofta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar