fredag 20 augusti 2010

Att hålla fast vid trons grunder

Om vi söker goda råd i bibeln om hur vuxna skall uppfostra eller leda ungdomar söker vi förgäves.

I bibeln står det ingenting om ungdomar. Det står ingenting om hur ungdomar skall uppföra sig eller om hur ungdomar är. Samma råd och regler ges till alla människor, barn, unga och gamla. Människor i alla åldrar får samma erbjudanden om Guds nåd och Guds kärlek. Man kan vara ett Guds barn vare sig man är gammal eller ung.

Men ordet ”ungdom” finns i bibeln. Det används oftast i samband med att någon ser tillbaks på sitt liv och ser på vad ungdomen har betytt. I Psaltaren 71 möter vi en äldre man som lider av diverse krämpor. Dessutom finns det tydligen några människor som är ute efter honom. Varför vet vi inte. Antingen har han sig själv att skylla eller också är han oskyldigt förföljd. Det intressanta är det som den gamle säger:

”Gud, från min ungdom har du fostrat mig,
och ännu förkunnar jag dina under.” (Psaltaren 71:17)

Samma sak gäller oss alla. Om vi skall kunna förkunna Guds under, måste vi låta Gud fortsätta att fostra oss på samma sätt som han har gjort sedan vi var unga.

Grunden för att Gud skall fostra oss är att vi håller fast vid den kristna trons grunder. Trons grunder är det som bland annat finns nedtecknat i lilla katekesen: Tio Guds bud, trosbekännelsen, Fader vår, dopet, nattvarden. Dessutom morgonbön, aftonbön och bordsbön. Om vi lever i trons grunder och låter dem påverka våra liv är det en bra grund för tron. På den grunden fortsätter Gud och allt vi får vara med om att fostra oss så länge vi lever.

Vid sidan av att hålla fast vid trons grunder kan man fördjupa sig. Bibelläsning i ensamhet eller i grupp, kristen meditation, andliga gåvor, bönegrupper, kristna böcker, musik och mycket annat kan ge många mer att glädjas åt i den kristna tron. Men inget av det som man fördjupar sig i kan ta över från grunderna. Vi måste hela tiden fortsätta att själv bli fostrade om vi skall förkunna Guds under.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar