måndag 16 augusti 2010

Bordsbön i skolan och på arbetet

Att be bordsbön är en av den kristna trons grunder. Genom att be bordsbön erkänner vi att vår mat, liksom allt annat gott, är en gåva från Gud och vi lär oss att ta emot den med tacksamhet. Om vi inte ber bordsbön riskerar vi att hamna i livsledans fälla. Det innebär att vi har det bra i livet materiellt sett, men trots det går vi ändå omkring och är oroliga eller olyckliga. Det är ett mycket vanligt problem i vår tid. Just därför är det så viktigt att be bordsbön.

Trots detta finns det kristna som är osäkra på hur och när de skall be bordsbön. Att man i många församlingar har gått över till att sjunga bordsbön under de senaste årtiondena har gjort problemet svårare. Den sjungna bordsbönen är inte lätt att ta med sig ut i vardagslivet. Om man är ung och går i skolan och har lärt sig en sjungen bordsbön i konfirmationsläsningen är steget långt till att sjunga bordsbön i skolmatsalen. Lika långt är steget för den som är medelålders att sjunga bordsbön i personalmatsalen. Om man inte delar tron med sin familj kanske man till och med slarvar med bordsbönen hemma.

Vi skall inte krångla till det för oss. Den enklast bordsbönen är den mest användbara:
Före maten: "Gode Gud, välsigna maten. Amen."
Efter maten: Tack, gode Gud, för maten. Amen."
Man kan om man så önskar göra korstecknet i samband med bönen.

En gammal klassisk bordsbön som har används i många hem i Sverige under de senaste århundradena är en växelläsning där en person (L) leder och alla andra (A) svarar:
L: Allas ögon väntar efter dig
A: och du ger dem deras mat i rätt tid.
L: Du upplåter din hand
A: och mättar allt levande med nåd. (Psaltaren 145:15, 1917:års översättning.)
Så kan man fortätta bönen med fria ord eller så här:
"Gud, se i nåd till alla som hungrar och lider nöd. Ge oss tacksamma hjärtan och välsigna oss och dessa dina gåvor som vi tar emot ur din milda hand.
Genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

Den här bönen kanske kan användas i församlingar eller i familjer. Vid vissa tillfällen är det bra att ha en litet längre bön än den enklaste.

Sättet att be får man anpassa till situationen. Själva bordsbönen skall man dock inte avstå ifrån. Det är en central del av den kristna tron och grunden för en livsinställning där tacksamheten och glädjen står i centrum i stället för livsledan och likgiltigheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar