söndag 8 augusti 2010

Jesus och mittlivskrisen

Människan går under sitt liv genom olika slags kriser. Ett slags kris beror på att något obehagligt har hänt. Ett annat slags kris är utvecklingskriserna, som en människa genomgår vid olika åldrar i livet. Man talar ibland om sjuårkris, tonårskris, mittlivskris, pensioneringskris och krisen inför döden.
De här kriserna kan vara mer eller mindre svåra att gå igenom. För en del människor är de riktigt omskakande upplevelser. Andra tar sig igenom kriserna betydligt lättare.
När det gäller Jesus kan vi i bibeln se spår av att han gick igenom tre av de ovanstående kristerna. Berättelsen om Jesus som tolvåring i templet skildar säkert en tidig tonårskris när Jesus allt starkare kände vilken uppgift han hade samtidigt som han ännu skulle bo hemma och vara lydig sina föräldrar i allt. Krisen inför döden skildras ganska utförligt i evangelierna.

Mittlivskrisen kan vi ana när vi läser att "Jesus var omkring trettio år när han först trädde fram. Han var, menade man, son till Josef, som var son till Eli..." (Lukasevangeliet 3:23). I samband med mittlivskrisen sattes också Jesus på prov av Satan.
Vi vet inte särskilt mycket om barndom och ungdom. Han växte upp i Nasaret. Eftersom hans styvfar Josef försvinner ur bibelns berättelser kan vi anta att han dog innan Jesus först trädde fram. Jesus hade bröder. Kanske det var någon av dem som kunde överta ansvaret för hemmet. Då var det dags för en stor förändring i Jesu liv.

Att befinna sig i en utvecklingskris är många gånger en omskakande upplevelse. Mittlivskrisen kallas trettioårskris, fyrtioårskris eller femtioårskris eftersom den kan komma i olika åldrar.
Kan man bli vän med sin kris? Jag tror det. Om vi ser kriserna som ett Guds tilltal. Gud ger oss uppdraget att tänka efter vad vi vill göra med återstoden av våra liv. Han ger oss möjligheten att förändra saker och ting. Kanske Gud har ett nytt uppdrag som väntar på oss. Men det är inte bara Gud som är aktiv vid livskriserna. Satan satte inte bara Jesus på prov, utan oss alla. Vi skall inte eftersträva en förändring som är mot Guds vilja.

Det gäller att skilja på Guds och på Satans tilltal i kriserna. Kan vi göra det kan våra kriser bli rikt välsignade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar