torsdag 14 oktober 2010

Hur man lever ett gott liv och ett sunt

Socialstyrelsen uppmanar svenskarna att leva sundare. Man skall röra sig minst 30 minuter per dag och äta minst tre frukter och två rejäla nävar grönsaker per dag. Svenska dagbladet, Aftonbladet och Sydsvenskan rapporterar om detta och Dagens nyheters Hanne Kjöller kommenterar att det för henne är intressantare hur man lever ett gott liv än ett långt.

Har bibeln något att säga om en sund livsstil? Bibeln säger inte särskilt mycket om matvanor. På den tiden bibeln skrevs bestod kosten till största delen av grönsaker och frukt. Det förutsattes att praktiskt taget alla drack vin. Överkonsumtion av vin och kött kritiseras i Ordspråksboken "Bli inte en sådan som dricker vin och som frossar på kött." (23:20) När det gäller kampen mot att hålla balans mellan vila och verksamhet ger bibeln oss det tredje budet "Tänk på att hålla sabbatsdagen helig." Budet att vila gavs till israeliterna när de var på väg ut ur slaveriet i Egypten. I vår tid behövs det som en tankeställare när vi riskerar att bli slavar under både arbete och fritidsaktiviteter.

Bibeln har desto mer att säga i frågan om hur man lever ett gott och lyckligt liv. Mycket handlar om att vi behöver balans i livet, varken för mycket eller för litet av någonting. Det som kallas de sju dödssynderna handlar egenltigen om att vi använder något som är nyttigt i allt för stor mängd eller på fel sätt så att följden blir högmod, vällust, frosseri, likgiltighet, vrede, avund eller girighet.

Det dubbla kärleksbudet säger: "Du skall älska Herren, din Gud, med hela ditt hjärta och med hela din själ och med hela ditt förstånd. Du skall älska din nästa som dig själv." (Matteusevangeliet 22:37, 39) Särskilt intressant är att man skall älska sin nästa - alltså människor som finns i ens närhet - och sig själv, alltså inte gå om kring med dåligt självförtroende. Att vi skall älska Gud är nämns också i det dubbla kärleksbudet. Det handlar om att ge Gud en plats i livet, att inte sätta sig själv i centrum för världsförloppet.

Kung Salomo sammanfattar det goda livet i Predikaren: "Det finns för människan ingenting gott utom att äta och dricka och finna glädje i alla sin möda. Jag har insett att detta är en Guds gåva." (2:24). Att vara lycklig och leva gott beror bland annat på om man förmår att uppskatta de enkla glädjeämnena i livet. Att man brukar dem med förnuft bidrar till ett sunt liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar