söndag 17 oktober 2010

Välsignelsen i att vara trogen sin andlige lärare

”Det kommer en tid då människorna inte längre vill lyssna till den sunda läran utan skaffar sig den ene läraren efter den andre, därför att det kliar i dem att få höra sådant som de önskar” (Andra Timotheosbrevet 4:3).

I det romerska riket - liksom i vår tid - levde olika religioner och läror sida vid sida. För andliga sökare kan det vara frestande att gå runt och lyssna på olika andliga lärare. Om man gör det under en kort tid är det inte skadligt på något sätt, men om sökande blir en livsstil, och leder till att man aldrig tränger in i en tro eller en andlig tradition på djupet, aldrig låter dess kraft verka i sitt liv, då är det fara å färde.
När man lever i den kristna tron måste man gå igenom perioder när ens egen stolthet, högmod och andra later måste brytas ned, för att ödmjukhet och förståelse skall kunna växa upp. Om man har blivit van att byta andlig lärare så fort man tycker att undervisningen har blivit kärv, då får man inte heller uppleva att man går vidare som en mer ödmjuk människa.
Vilka är dina andliga lärare? Se till att du inte överger dina andliga lärare när du stöter på något i deras undervisning som känns kärvt. Det finns en särskild välsignelse i att man läser andliga böcker tills de blir utslitna i stället för att hela tiden snabbt gå över till att läsa nya böcker. Har du någon bok som du nästan har slitit ut? Fortsätt att läsa den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar