söndag 10 oktober 2010

Kristen tro och skolan

Att den svenska skolan skall undervisa mer om kristen tro än om andra religioner är lika logiskt som att vi skall lära oss mer om Sveriges geografi än om Uruguays. Det är inte heller som det påstås främlingsfientligt att undervisa mer om kristendomen än om andra religioner. Tvärtom. För att älska andra kulturer måste man tillåtas att värna om sin egen kultur.

Ledaren i Svenska Dagbladet i dag tar upp frågan om att regeringen tänker sig att den särställning som kristendomen har i skolans undervisning skall förbli. Kristendomen har djupare rötter i Sverige än andra världsreligioner och det är därför mer naturligt att eleverna får lära sig varför vi firar jul och påsk än om varför t.ex. olika buddhistiska högtider firas. Se även Expressen, Dagens nyheter, Dagen, Göteborgsposten, och Aftonbladet.
Det är inte märkligt att de som kristiserar kristendomens särställning framför allt är en liten grupp sekulariserade och kristendomsfientliga svenskar, som tar hänsynen till andra religioner som svepskäl för att försöka marginalisera kyrkan. Det händer mer sällan att anhängare till islam, judendom och andra religioner tycker att man får lära sig för mycket om kristen tro i den svenska skolan.
Vi som är kristna svenskar måste därför ställa oss frågan: Vilka har vi mest gemensamt med? Sekulariserade svenskar eller fromma muslimer och judar? Det viktigaste svaret på frågan är att vi har mycket gemensamt med alla människor eftersom alla är skapade till Guds avbild. Därutöver finns inget tydligt svar.

I dag på tacksägelsedagen får vi vara tacksamma över att det verkar som om kristendomen äveni fortsättningen kommer att ha en särställning i den svenska skolan. Kunskap är viktigt. Paulus skriver: "I fråga om de andliga gåvorna, bröder, vill jag också att ni skall ha kunskap." (Första Korinthierbrevet 12:1)

Som kristna står vi alltså i en tradition som håller kunskapen högt. Hela vårt svenska skolväsende har sina rötter inom kyrkan. Självklart behöver vi även kunskap om andra religioner, men kunskap om kristen tro är än mer nödvändigt för att vi skall förstå vårt samhälle.

----

1 kommentar:

  1. Du är ett tydligt bevis på varför kristendomen måste krossas.

    SvaraRadera