lördag 16 oktober 2010

Vi behöver förebilder, helgon

Australien håller på att få sitt första helgon. Nunnan Mary MacKillop (1842-1909), grundare till Sankt Josefssystrarna av det heliga hjärtat, en ordern som ägnar sig åt välgörenhet bland de allra fattigaste, helgonförklaras söndag 17 oktober 2010 av påven. Till bilden av henne hör att hon ingrep mot en präst som förgrep sig mot barn. (Se vidare artiklar i Dagen och i Kyrkans tidning.)
Mary MacKillop är en av de kvinnor och män som är förebilder för andra kristna och som genom sitt liv kan inspirera andra i tron och till goda gärningar. Sådana människor kallas helgon. Vi protestanter är inte lika vana att använda just ordet helgon, men utan tvekan har Martin Luther, Lina Sandell, William Booth, Lewi Pethrus en funktion som helgon i respektive protestantiska samfund, även om ordet helgon sällan används.
Vi behöver helgon för att de inspirerar oss i tron. Berättelser om andra kristna som handlade rätt fast de genomgick svårigheter i sina liv är nyttiga för oss att lyssna till. Någon har sagt att helgonen gör små saker, men med stor kärlek och tycker att det är viktigt.
Ibland räknar man med att man har ett särskilt namnhelgon. De flesta förnamn som används går tillbaka på helgonnamn. Man tänker sig att det helgon, vars namn man bär, på ett särskilt sätt skall vara ens förebild. Firandet av namnsdagar går tillbaks på den tanken. Ibland räknar man också med att vissa helgon är skyddshelgon för vissa kategorier människor och företeelser. Mary MacKillop skulle i så fall bli skyddhelgon för barn som blivit utsatta för övergrepp.

I vissa länder och tider har helgonen fått en alltför stark roll, och därför kommit att stå ivägen mellan människa och Gud. Det var en av orsakerna till att Martin Luther reagerade så starkt mot en felaktig helgonkult. De kan inte ändra på att vi behöver förebilder och att Martin Luther själv är en av dessa, ett helgon.

Vilka helgon, vilka förebilder, har du?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar