onsdag 13 oktober 2010

Ett äktenskap behöver tid för att mogna, liksom vin

På tredje dagen hölls ett bröllop i Kana i Galileen, och Jesu mor var där. Jesus och han lärjungar var också bjudna till bröllopet. (Johannesevangeliet 2:1-11)

Jesus är med på ett bröllop. Men själv kommer han aldrig att gifta sig. Han blir hela kyrkans brudgum och kyrkan blir Kristi brud. Gud får se världen ur människornas perspektiv.
I ett äktenskap lär man sig att se världen ur den andres perspektiv. Det är inte någon lätt uppgift. Det behövs tid och tålamod. Ett moget äktenskap är ofta tryggare och mindre kravfyllt än ett nytt äktenskap. Tilliten växer när man och hustru har hunnit lära känna varandra bättre och det tar flera år.
I evangeliet sägs det ”Du har sparat det goda vinet ända till nu.” Det handlar om vinundret, men kan samtidigt anspela på äktenskapet. Det blir gott om Jesus får vara med och välsigna det. På samma sätt som vin behöver det tid på sig att mogna.

Expressen har publicerat en artikel om att sexualiteten ofta fungerar bättre i förhållanden där parterna har hunnit bli över 40 år. Artikeln visar att det som antyds mellan raderna i berättelsen om vinundret i Kana fungerar även i praktiken. Att ett förhållande blir bättre med åren gäller givetvis inte bara sexualiteten utan ofta många olika aspekter av förhållandet, om det får tid på sig att mogna, om man är beredd att ta tag i de svårigheter som alltid uppstår i ett äktenskap och inte ger upp innan fyrtioårsdagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar