torsdag 21 oktober 2010

Flera sorters helande

Att kunna tala öppet om handikapp och kroppsliga svagheter är en viktigt steg på vägen till helande. Då menar jag inte ett kroppsligt helande, utan den sortens helande som innebär att man försonar sig med situationen och får kraft att leva med den.
Paulus skriver: "Min kroppsliga svaghet frestade er inte till förakt eller motvilja, utan ni tog emot mig som en ängel från Gud, ja, som Kristus Jesus. Var är er hänförelse nu? Jag kan intyga att ni gärna skulle ha givit ut era ögon och gett dem åt mig" (Galaterbrevet 4:14-15).

När Paulus skriver till de kristna i Galatien och ivrigt försvarar budskapet, nämner han i förbifarten att han led av någon kroppslig svaghet. Var det möjligen en ögonsjukdom han led av?
Paulus blev bemött med respekt bland galaterna. När Paulus ändå talar om förakt eller motvilja för i samband med att han nämner sin kroppsliga svaghet, visar att han säkert blivit bemött med just förakt och motvilja i andra sammanhang.
Kanske det var just galaternas välvilliga bemötande - när de tog emot Paulus som en ängel från Gud - som gav honom kraften att vara uthållig.

Ytterligare ett steg på vägen mot helande kan vara att man inte längre känner behovet att särskilt ofta prata om sitt handikapp eller sina krämpor. Paulus nämner inte sitt handikapp särskilt ofta i sina brev. Det kanske räckte för honom att människorna kring honom kände till det och att han hade berättat om det. Sedan var det andra samtalsämnen som tog över. På så sätt minskade den makt hans handikapp hade över honom.

I Dagen läser vi en debattartikel om att det är förödande tyst om handikappforskning i massmedia i dag. Forskningen och vetenskapen ger ytterligare möjligheter till helande, med hjälp av de resurser som Gud har lagt ned i skapelsen.

Helande är alltså en mångfascetterad företeelse. Vi repeterar innan vi går vidare.
1. Helande genom att man lyfter upp sitt handikapp till ytan och talar om det.
2. Helande genom att man fått tala om det och kan gå över till att tala om annnat och leva ett liv där man har trängt igenom tabuet kring ens handikapp.
3. Helande genom tekniska hjälpmedel, läkemedel och annat som forskningen kan bidra med.
Till detta kan vi lägga:
4. Helande genom kroppens självläkande förmåga, något som Gud lagt in i oss i skapelsen.
Någon gång förekommer också:
5. Helande genom under.

Olika slag av handikapp, sjukdomar och krämpor drabbar de flesta av oss förr eller senare. Därför är det viktigt att kunna se hur Gud verkar helande på de mest skilda sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar