torsdag 28 oktober 2010

Trons centrum och kyrkans väg tillbaks

Var finns centrum i den kristna tron? Det är en viktig fråga eftersom det finns mer än en miljard kristna människor i världen. Ibland vill någon ge mycket korta svar på frågan. Det finns en annan tradition som säger att svaret inte kan göras för kort. Lilla katekesen omfattar förklaringar över tio Guds bud, trosbekännelsen, Fader vår, dopet och nattvarden. Ursprungligen fanns också bikten, bordsbönen, morgon- och aftonbön och några bibelord med i Lilla katekesen. Alla de texterna är en bra beskrivning av den kristna trons centrum.

Kanske någon invänder att allt det där är elementärt. Det har man lärt sig sedan länge och man måste ju få gå vidare i tron. Någon kanske vill ägna sig åt kristen djupmeditation. Någon annan finns gärna med i karismatiska gudstjänster där andens gåvor kommer till sin rätt. Ytterligare någon annan vill gärna omtolka tron i den tid vi lever i och söker svar på de frågor som ställs nu, men som inte ställdes förr.

Visst är det riktigt att man kan bygga vidare sin tro och utveckla den på många olika sätt, men det får aldrig ske till priset att man överger trons grunder. "I tider av kris är utmaningen att söka sina rottrådar och hitta det bärande," skriver biskop em. Biörn Fjärstedt i en artikel i Dagen. Det rådet kan man applicera både på hela kyrkans liv och på den personliga tron. När det är kris i kyrkan och många kurvor går nedåt måste vi söka oss mot centrum.
I det personliga andliga livet är det ibland torrtider för alla människor. När tvivler eller känslor av meningslöshet ansätter en kan det vara nära att man tar tillflykten till avancerade andliga metoder. I stället är det mot centrum man skall söka sig, t.ex. mot det dubbla kärleksbudet: "Du skall älska Herren, din Gud, med hela ditt hjärta och med hela din själ och med hela ditt förstånd. Du skall älska din nästa som dig själv." (Matteusevangeliet 22:27, 39).

Älska Gud: genom att följa de tre första buden: inte ha andra gudar vare sig pengar, makt, kläder eller något annat; inte missbruka Herrens namn, genom att tala nedsättande om andra kristna och deras erfarenheter av Guds nåd eller genom att tanklöst tala om Gud; att hålla sabbatsdagen helig genom att gå på gudstjänst och träffa andra kristna och att vila och att äta i goda vänners sällskap.

Älska sin nästa: genom att uppföra sig väl i familjen, mot grannar, arbetskamrater och skolkamrater, mot dem som befinner sig i närheten av en själv.

Älska sig själv: genom att våga använda gåvor man har fått till att vara Guds medarbetare på jorden, genom att se kärleksfullt på sig själv.

Där finns trons centrum. På det kan man bygga vidare i olika riktningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar