onsdag 27 oktober 2010

En liten vägledning till andlig läsning

I Psaltarens längsta psalm finns en intressant vers:
"Jag berättar hur jag levt och du ger mig svar, lär mig dina stadgar." (Psaltaren 119:26)
Det intressanta är att versen handlar om ett samtal mellan människan och Gud. Den handlar inte om en människa som ber regelbundet till Gud och förväntar sig att Gud hör bön. Den handlar inte heller om någon som enbart läser bibeln, eller försöker lyssna till Guds röst i sitt inre för att få svar på livets frågor.
Nej, versen handlar om ett samtal när det är som bäst. Ett samtal som böljar fram och tillbaks, där båda har tid att lyssna.
Den bedjande börjar inte heller med att lägga fram en önskelista till Gud och inte heller genom att lägga fram en konkret syndabekännelse. Det är möjligt att några önskningar och syndabekännelser kommer senare, men det hela börjar i att någon helt enkelt berättar om livet. Sorger och glädjeämnen läggs fram, Sedan följer tystnad.

Man behöver egentligen inte någon fast form för ett samtal med Gud, men många tycker att det underlättar. Martin Luther har lagt fram en något modifierad version av den medeltida traditionen av andlig läsning. Så här:
1/ Läs en text ur bibeln. Läs texten gång på gång. Målet är att tränga in i texten och förstå den.
2/ Meditera över ett bibelord ur texten, kanske en enda vers. Tänk djupare på vad det betydde för människorna i den situationen där berättelsen utspelades. Försök leva dig in i det som hände. Hur kände de olika människorna?
3/ Be över bibelordet och över vad det skulle kunna betyda för dig. Inled ett samtal med Gud. Berätta om ditt liv. Pröva om det som sägs i texten kanske är svaren på dina frågor.
4/ Ta med berättelsen ut i livet och de svar Gud har gett dig i den. Ute i livet kommer du att utsättas för frestelser och prövningar, när du omsätter det i praktiken.

Gud välsigne din dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar