måndag 4 oktober 2010

Det dagliga trefrontskriget

"Ske din vilja såsom i himmelen så ock på jorden," ber vi i Herrens bön. När vi ber så, ber vi att Gud skall ge oss uthållighet i den goda kampen. Den kampen pågår varje dag i vårt liv. Lilla katekesen menar att det är en kamp mot "djävulen, världen och vårt eget kött". Djävulen: sådant ont som det är svårt att se en jordisk orsak till. Världen: sådant ont som kommer från andra människor. Vårt eget kött: sådant ont som vi själva bär ansvar för genom att inte ha kontroll över oss själva.

Vi är alltså dagligen inblandade i en strid på tre fronter.

När det gäller kampen mot det onda som finns i en själv kan man ha stor hjälp av att gå till själavård och bikt. Männsiskor går omkring och bär på olika slags problem och frågor. Att gå till bikt eller själavård borde inte vara konstigare än att gå med bilen till kontrollbesiktning. Den omsorg och vård som vi unnar våra bilar borde vi också unna oss själva.

När det gäller kampen mot det onda i världen, den kamp som förs på det godas sida så finns det alltid aktuella frågor att engagera sig för. Tio Guds bud är alltid desamma. Om man speglar buden och de dubbla kärleksbudet i de dagsaktuella politiska frågorna kan man ta fram en lista med frågor där kristen etik utmanar de politiska partierna. Så har tidningen Dagen gjort och tagit fram följande lista med "inspel till Reinfeldt".

Gå på djupet - inte bara mot mitten.
Slå vakt om gästfriheten och det varma hjärtat.
Värna Guds skapelse.
Ensamheten och trasiga relationer är samhällets gissel.
Upprätthåll det absoluta människovärdet.
Blunda inte för alkoholmissbruket
Lyft fram religions- och samvetsfriheten.
Världens fattiga är vårt ansvar.

Den fullständiga texten med kommentarer hittar ni i tidningen eller genom att följa länken. Listan på "inspel till Reinfelt" är en bra sammanställning på problemområden i dagens Sverige och världen. Samtidigt kan vi inte bara passa till Reinfeldt och politikerna. Var och en kan engegera sig i de här frågorna och andra i sitt dagliga liv och i möten med andra människor.

Det var alltså två av Martin Luthers punkter om kampen mot det onda i ens eget kött och i världen. Luther nämnde också djävulen. Det bästa sättet att kämpa mot djävulen är att finnas med i kampen mot det onda i en själv och det onda i världen. Där finns grunden för kampen mot det onda. Djävulen i sig bekämpas nog bäst genom att man inte bryr sig om honom och kanske också genom att man markerar sitt stöd för det goda genom att be med i orden "Ske din vilja såsom i himmelen så ock på jorden."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar