lördag 9 oktober 2010

Den lärande sången

"Lär och vägled varandra, med psalmer, hymner och andlig sång i kraft av nåden, och sjung Guds lov i era hjärtan" (Kolosserbrevet 3:16).

Sången har alltid haft en särskild plats i den kristna kyrkan. Den är inte bara något man lyssnar till för att det är vackert att lyssna till sång och musik och för att musiken kanske bättre än något annat kan uttrycka känslor.
Sången har också andra funktioner. När vi gång på gång sjunger eller lyssnar till sångtexter ger vi oss tid att samtidigt sjunga in texterna i oss själva. Vi mediterar över ordens betydelse och tar dem till oss på ett annat sätt än vi gör om var bara läser dem.
En särskild form av kristen sång är lovsång. Den är betydelsefull, därför att den hjälper oss att se positivt på tillvaron och tacka Gud för det vi har orsak att tacka för.
Paulus använder uttrycket ”psalmer, hymner och andlig sång”. Det visar att det redan i den tidigaste kyrkan fanns flera olika sorters kristen sång. Olika typer av sånger behövs och kompletterar varandra. Man har alltså ingen som helst orsak att bestämma sig för att tycka om vissa slags sånger och undvika andra. Självfallet får man ha sina favoritsånger, men det behöver inte leda till att man förkastar en viss sorts andlig sång.
Nog talat om sång. Nu får du en uppgift: Sjung en sång!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar