onsdag 6 oktober 2010

Repetition och misstag - kunskapens mödrar

Femte Moseboken kallas också Deuteronomium. Uttrycket betyder "den andra lagen": Mycket riktigt innehåller också Femte Moseboken ytterligare en version av sådant som man redan har kunnat läsa i de fyra första Moseböckerna. Till och med tio Guds bud finns i två olika versioner. (Andra Moseboken 20:2-17 och Femte Moseboken 5: 6-21)

Räcker det då inte med att vi får Guds lag i en version? Nej, det gör det inte. Man brukar ofta säga att repetition är kunskapens moder. Det gäller även Guds lag. Att budorden dyker upp ytterligare en gång är inte bara för att det skall finnas en säkerhetskopia av dem utan för att påminna oss om att vi måste påminna oss om Guds lag gång på gång.

När kung Carl Gustav höll tal i vid riksdagens öppnande kallar Svenska Dagbladet det "ett konventionellt tal utan markeringar åt något håll". Ändå är det ett viktigt tal. Även i riksdagen gäller att repitition är kunskapens moder. Att kungen talar om demokrati och tolerans mot oliktänkande innebär inte att vi får någon ny kunskap utan att vi påminns om sådant som vi bör värna om i vårt land även i framtiden.

Förutom att man ofta säger att repitition är kunskapens moder brukar man säga att man lär sig av misstagen. Det är också sant. Man lär sig både av egna misstag och av andras. I ungdomen är man ofta betydligt mer säker på hur saker och ting skall gå till. Med stigande ålder samlar man erfarenhet och får har samlat så många intryck så att man till slut blir allt mer öppen för att saker och ting kan vara på olika sätt och att problem kan lösas på skiftande sätt. När man blir äldre blir man mer tolerant och mindre tvärsäker, skriver Svenska dagbladet i dag. Det är en av de positiva sidorna med åldrandet.
Men det finns också en risk med erfarenhet. Visst är det bra att man samlar erfarenhet, men det får inte gå så långt så att man blandar ihop erfarenheten av att man ibland misslyckas i livet med med insikten att Gud faktiskt har en vilja för våra liv och att han vill hjälpa oss till det goda livet.

Därför gav Gud oss lagen en gång till. Låt oss därför repetera lagen som den lät när Gud gav den för andra gången:

Jag är Herren, din Gud, som förde dig ut ur Egypten, ut ur slavlägret.
1 Du skall inte ha andra gudar vid sidan av mig. Du skall inte göra dig någon bildstod, någon avbild av någonting uppe i himlen eller nere på jorden eller i vattnet under jorden. Du skall inte tillbe dem eller tjäna dem. Ty jag är Herren, din Gud, en svartsjuk Gud, som låter straffet för fädernas skuld drabba barnen intill tredje och fjärde led när man försmår mig 10men visar godhet mot tusenden när man älskar mig och håller mina bud.
2 Du skall inte missbruka Herrens, din Guds, namn, ty Herren kommer inte att lämna den ostraffad som missbrukar hans namn.
3 Var noga med att hålla sabbatsdagen helig, så som Herren, din Gud, har befallt dig. Sex dagar skall du arbeta och sköta alla dina sysslor, men den sjunde dagen är Herrens, din Guds, sabbat. Då skall du inte utföra något arbete, varken du eller din son eller din dotter, din slav eller din slavinna, din oxe eller din åsna eller något annat lastdjur du har, inte heller invandraren i dina städer. Din slav och din slavinna skall få vila liksom du själv. Kom ihåg att du själv en gång var slav i Egypten och att Herren, din Gud, förde dig ut därifrån med stark hand och lyftad arm. Därför har Herren, din Gud, befallt dig att fira sabbatsdagen.

4 Visa aktning för din far och din mor, så som Herren, din Gud, har befallt dig, så att du får leva länge och det går dig väl i det land som Herren, din Gud, ger dig.
5 Du skall inte dräpa,
6 du skall inte begå äktenskapsbrott,
7 du skall inte stjäla,
8 du skall inte vittna falskt mot din nästa,
9 du skall inte ha begär till din nästas hustru,
10 och du skall inte ha lust till din nästas hus eller åker, hans slav eller hans slavinna, hans oxe eller hans åsna eller något annat som tillhör din nästa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar