torsdag 30 september 2010

Förlåtelse människor emellan och förlåtelse från Gud

"Förlåtelse" är ett svårt ord. "Klart jag förlåter dig," kan någon säga med iskall röst. Det är uppenbart att den förlåtelsen inte är någon fullständig förlåtelse. Eller är det möjligen så att förlåtelse måste få ta tid? Löftet om förlåtelse är första steget, ett gott första steg, men den som är sårad och den som sårat måste ta flera steg vidare.
När något har erkänt att han burit sig illa åt och den andre har förlåtit får den andre ibland också erkänna att han eller hon har haft en del av skulden till det inträffade. Det kanske är därför det heter "förlåt oss våra skulder såsom ock vi förlåta dem oss skyldiga äro".
Ännu är förlåtelsen inte fullständig. För att kunna förlåta måste man också se framåt, planera för framtiden. Inte bara tänka tillbaks på det som har varit. Att kunna le tillsammans är viktigt.

Ibland har man blivit illa behandlad av en människa som inte vill be om förlåtelse. Då handlar det mer om att man till slut måste försona sig med det som har varit. Man kan inte ändra på det, men man bestämmer att det inte skall få makt över en liv.
En annan gång kanske man sårat varandra så litet så att man inte ens behöver be om ursäkt. Då kan ett leende räcka, eller att man fortsätter samtalet och försöker vara extra trevlig. En ny avhandling vi Uppsala universitet handlar just om hur viktiga ansiktsuttrycken är för mänsklig kommunikation. (Se artiklar i Svenska dagbladet, Ekuriren och Folket)

Förlåtelsen människor emellan är alltså en process. Så är det också när Gud förlåter en människa. Man kan bli förlåten genom att läsa med i syndabekännelsen eller genom att gå till bikt. När man går till nattvarden bekräftar man att man tagit emot förlåtelsen och nu är försonad. Även i relationen till Gud måste man kunna se framåt. Men hjälp av Guds ord kan man stärka sig inför framtiden och planera hur man skall kunna undvika att göra samma felsteg som man tidigare gjort.

Överallt där människor lever tillsammans gör man varandra illa och sårar varandra. Därför är det viktigt att vi har verktyg för att förlåta och försonas. Det är en form av helande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar