fredag 24 september 2010

Det goda livet

Plånboksfrågor och pensionsfrågor var viktiga under valrörelsen. Det är sant att pengar underlättar för oss att leva ett gott liv, men pengar - eller rättare sagt tankar på pengar - kan skada oss.

Jesus berättade en liknelse om en rik man som samlar egendom i allt fler lador och tänkte: "'Sedan kan jag säga till mig själv: Nu min vän är du väl försörjd för många år framåt. Du kan vila ut. Ät, drick och roa dig.' Men Gud sade till honom: 'Din dåre, i natt skall ditt liv tas ifrån dig, och allt du har lagt på hög, vem skall få det?' Så gär det för dem som samlar skatter åt sig själv men inte är rik inför Gud." (Lukasevangeliet 12:19-21)

Det som Jesus vände sig mot var inte i första hand att den rike mannen ville vara självförsörjande, inte heller att han samlade spannmål i sina lador. Josef som organiserade insamlingen av spannmål i Egypten inför de annalkande sju svåra åren i Egypten beskrivs ju som en klok ledare i Bibeln och Ordspråksboken har mycket positivt att säga om flit och rikedom, till exempel: "Lat hand gör fattig man, flitig hand gör rik." (10:4).

Det Jesus vänder sig mot är varken fliten eller rikedomen. Snarare vänder han sig mot inställningen att vi samlar på oss planlöst och skjuter upp själva livet. När vi samlar på oss och tänker oss att vi skall vila, äta, dricka och roa oss senare när vi har semester eller när vi går i pension, då missar vi något väsentligt. Hela livet är till för att levas. Vi skall inte bara förbereda oss för att leva i framtiden, utan också nu. Det är nu vi både skall njuta av livet, älska vår nästa och Gud.

Under vissa perioder har kyrkan gjort ett liknande misstag. Man har varit alltför inriktad på att förbereda sig för det himmelska, så att man har glömt att Gud finns med redan i livet här på jorden.

Det goda livet handlar om att:
1 Göra en god insats här i världen och att genom sitt arbete bidra till välståndet som andra får glädje av, samtidigt som vi får glädje av andras arbete.
2 Vara medveten om att Gud finns med i våra liv och i det som händer omkring oss.
3 Glädja oss här och nu och inte skjuta upp glädjen vare sig till framtiden på jorden eller i himlen.
4 Fundera vidare på vad det betyder att vara "rik inför Gud". (Lukasevangeliet 12:21).

-----------

En annan betraktelse inför söndagen som fokuserar kring kontrollbehovet hittar man i Dagen. En intervju med Gustav Fridolin i samma tidning tar upp frågan om religionens kraft.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar