måndag 20 september 2010

Att fatta beslut och få ett liv i balans

För det mesta finns det inga självklara val i livet. När man står inför en valsituation finns det argument både för att göra det ena och för att göra det andra. Argument får vägas för och emot. Man måste ändå komma fram till ett beslut. Den sämsta lösningen är ofta att inte komma fram till något beslut utan att tro att det blir bättre att tveka.

Varifrån kan man då få ledning i sina svåra livsval?

1. Hjälp finns att hämta i bibeln: "Ty Guds ord är levande och verksamt. Det är skarpare än något tveeggat svärd och tränger så djupt att det skiljer själ och ande, led och märg och blottlägger hjärtats uppsåt och tankar." (Hebreerbrevet 4:12). I bibeln finns självklart många goda råd att hämta. Man måste ändå vara noggrann så att man skiljer på vad som är centralt och perifert i bibeln. Om man rycker bibelord från deras sammanhang och försöker leva efter dem kan man ställa till det för både sig själv och andra. En god regel är att bibeln skall tolkas i kyrkans gemenskap. Fråga andra hur de tolkar ett visst bibelord innan du omsätter det i praktisk handling.

Särskilt viktiga är de bibelord som handlar om balans i livet. Predikaren i Gamla testamentet (hela boken) har gjort många erfarenheter av överflöd och lyxliv som kan föröda en människas liv. Till slut når predikaren någon slags harmoni just genom att hitta balans. Det är ursprunget till begreppet de sju dödssynderna som handlar om sju områden i livet där det lätt kan bli obalans. En artikel i Expressen handlar om ett ungt par som höll på att föröda sin relation genom att oavbruetet renovera ett hus. Med bibliskt språk handlar det om dödssynderna högmod och girighet. Artikeln är intressant för att den visar att det finns en väg ut ur problemen. En person utifrån kom till hjälp.

2. Hjälp finns alltså att hämta hos andra människor: "Järn ger skärpa åt järn, människa åt människa." (Ordspråksboken 27:17) I livets val finns ofta stöd att hämta hos andra människor. Att ha vänner som man kan fråga till råds är guld värt. Det är viktigt att man också har kontakt med människor som erbjuder motstånd, som säger emot en och inte bara stryker medhårs.

I vissa frågor måste man ändå stå för sina egna val helt ensam. Det kan vara bättre att fatta ett dåligt beslut än inget alls. I många fall - men inte alltid - kan dåliga beslut omprövas i framtiden.

Gud välsigne dig i dina beslut!

2 kommentarer:

  1. Jag gillar verkligen din blogg! Tack...

    SvaraRadera
  2. Tack för din kommentar. Det är sådant som gör att jag orkar skriva tidigt på morgonen.

    SvaraRadera