tisdag 21 september 2010

Pengarnas roll i livet

Pengar är alltid en aktuell fråga. I valrörelsen har det talats om plånboksfrågor i alla debatter. Själva ordet "plånboksfrågor" visar att vi har en kluven ienställning till pengar. Vi vet att pengar är viktiga. Om man har en tillräckligt god ekonomi är det lättare att leva ett gott liv. Bekymmer över en dålig ekonomi skapar oro för den enskilde och spänningar i många förhållanden. En god ekonomi kan man få dels genom att ha tillräckligt höga inkomster, dels genom att se till att utgifterna inte skenar iväg.
En annan orsak till vår kluvna inställning till pengar är att all erfarenhet visar att överdrivet intresse för pengar är en risk. Därför talar vi om dödssynden girighet. Predikaren skriver: "Den som älskar pengar blir aldrig mätt på pengar, och den som älskar rikedom får aldrig nog. Även detta är tomhet." (5:9). Kung Salomo borde veta vad han säger.
Finns det då några sunda regler om hur man som kristen bör förvalta pengar och egendom.
1. Man skall inse att de pengar och den egendom vi har är ett tillfälligt förvaltarskap. Vi kan inte ta med oss något i döden. Att förvalta pengar och egendom är en del av det förtroende Gud gav människan i skapelsen när han satte människan "i Edens trädgård att bruka och vårda den." (Första Mosebok 2:15).
2. Glöm inte att pengar inte är livets mening. Man blir inte lycklig av att tänka för mycket på pengar.
3. Den som har gott om pengar har som en särskild uppgift att vara generös. Människor som har provat på att ge bort pengar och egendom kan ofta berätta att glädjen att ge är något alldeles särskilt.

Det finns gott om artiklar i dagspressen som tar upp plånboksfrågor. Läs till exempel Dagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar