söndag 19 september 2010

Framgång för den ene, motgång för den andra - hur hanterar vi det

I dag är det val i Sverige. Ett stort antal människor har varit engagerade i valrörelsen. Några av dem kommer att bli glada, andra besvikna, när valresultatet är klart. Många människor med olika idéer har engagerat sig för att bygga ett bättre samhälle, men till slut kommer väljarnas dom att fälla utslaget. För den som inte når framgång i valet är det bara att kavla upp armarna och ta nya tag... redan i morgon. Det är viktigt att komma ihåg att valet bara är en liten del av politiken. Det politiska arbetet pågår hela tiden, i lokalavdelningarna, i partierna, i riksdag, kommun och landsting. I många frågor finns det stor möjlighet att påverka, även för den som tillhör en minoritet. För majoriteten är det alltid viktigt att ta vara på kloka idéer, även när de kommer från minoriteteten.

Det är alltså i morgon man skall ta nya tag, inte vänta till nästa valrörelse. På så vis har politiken och valrörelsen stora likheter med livet som helhet. Livet förändras ständigt. Ibland når man stora framgångar i livet. Ibland befinner man sig i svåra perioder. Den som har haft makt och inflytande kan mista den. Likaså kan den som haft hälsa få kämpa mot sjukdom under lång tid. Ungdomen går över för alla som får leva till sin medelålder och ålderdom.

"Var trogen intill döden, så skall jag ge dig livets segerkrans," (Uppenbarelseboken 2:10)läser vi i brevet till församlingen i Smyrna. Det är ett bra budskap till oss alla. Man skall vara trogen sina ideal ända till döden. När det gäller att verka för ett gott samhälle, goda relationer i familj, släkt och bland vänner finns det gott om uppgifter.
Uthållighet är ett begrepp som kanske inte står så högt i kurs i vårt samhålle i dag, när vi lär oss att surfa på nätet och zappa mellan kanalerna. Däremot är uthållighet något som vi står högt i kurs i bibeln.
Var uthållig, men inse att uppgifterna varierar.
Den som står i opposition har andra uppgifter än den som vinner valet.
Den som är småbarnsförälder har sina viktigaste uppgifter på arbetet och i hemmet och hinner inte med så mycket mer.
Den som är pensionär har oftast andra uppgifter än den som står på höjden av sin yrkesbana.
Ändå kan alla vara trogna sina ideal. "Var trogen intill döden, så skall jag ge dig livets segerkrans."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar