Under de senaste dagarna har det varit debatt om demensvården, på grund av ett tevereportage från ett äldreboende. Se artiklar bland annat i Svenska dagbladet.
Att vården av äldre länge har varit en viktig fråga framgår av att ett av tio Guds bud, det fjärde, handlar om just äldrevården:
"Visa aktning för din far och din mor, så att du får leva länge i det land som Herren, din Gud, ger dig." (Andra Moseboken 20:12) Budet handlar alltså ursprungligen om hur vi behandlar de äldre. Om vi bygger en bra samhälle för de äldre nu, så får vi själva vara med och njuta frukterna av det när vi blir gamla.
De äldres situation har förändras i vår tid, bland annat på grund av att samhället har förändrats så snabbt. Förr i tiden var det de gamla med sina erfarenheter som kunde lära barn, barnbarn och kanske barnbarnsbarn det som de behövde kunna: att fiska, att rensa fisk, att snickra, att karda, spinna, väva och så vidare. De äldre hade en självklar plats i hemmet.
I vår tid är det snarare de äldres barnbarn och barnbarnsbarn som hjälper de gamla med krånglande datorer och teveinställningar.
De äldre har inte samma självklara plats som auktoriteter när det gäller hur man klarar det dagliga livet. Däremot är de äldre stora auktoriteter när det gäller att berätta hur livet var förr. De som är i åttioårsåldern i dag har under sin livstid sett större förändringar än kanske någon annan generation som någonsin levat. Vissa äldre kan fortfarande berätta hur det var att tvätta kläder i en sjö eller bäck och vilken enorm förbättring tvättmaskinerna innebar. De kan lära ut det som nästan ingen yngre längre vet - att man kan vädra kläder i stället för att tvätta dem när man använt dem en dag eller två - en kunskap som kan bidra till en bättre miljö och ett hållbart samhälle i framtiden. (Och mycket annat som vi har glömt bort.)
Då är vi tillbaks till budordet: "Visa aktning för din far och din mor, så att du får leva länge i det land som Herren, din Gud, ger dig." Om vi tar vara på de äldres kunskaper får vi det själva bättre i framtiden.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar