torsdag 23 september 2010

Välsignelser, en konkret andlig kraft som vänder åter

Soldaterna som gjorde i ordning törnekransen åt Jesus fick stack sig säkert själva på törnet medan de vred ihop kransen. Kvinnorna som gjorde i ordning väldoftande kryddor och oljor för att gå och smörja Jesu kropp fick säkert väldoftande och mjuka händer själva medan de gjorde i ordning salvorna.
Både välsignelser och förbannelser har en tendens att vända tillbaks till den som uttalar den. En konflikt kan ibland leda till att människor börjar bemöta varandra med hårda ord. Orden stutsar fram och tillbaks och konflikten fördjupas. Hårda ord och förbannelser förpestar relationer och mänsklg gemenskap.
Motsatsen är välsignelser. Vänliga ord och välsignelser kan förändra. "Allt som Gud har skapat är bra och ingenting behöver vrakas, om det tas emot med tacksägelse; det blir rent genom Guds och och genom bön." (Första Timotheosbrevet 4:4-5).

Vänliga ord och tacksägelse verkar alltså till stor del på samma sätt som välsignelser. Men välsignelser i trängre bemärkelse har ändå en särskild kraft. Vi protestanter tänker oss ofta att välsigelser enbart är ett slags bön om att Gud skall hjälpa en människa, men då tror jag att vi underskattar välsignelsernas kraft. Världen är i sig god - skapad av vår himmelse Fader - men i världen kämpar gott och ont. Det ser vi tecken på så fort vi öppnar dagstidninggen eller när vi ser tillbaks på hur gott och ont har kämpat i oss själva under en dag. Varje tillönskan om Guds välsignelse är en del av den goda kampen. Våga säg "Gud välsigne dig!" till andra människor.

Herren välsigne dig och bevare dig.
Herren låte sitt ansikte lysa över dig och vare dig nådig.
Herren vände sitt ansikte till dig och give dig frid.
I Faderns, Sonens och den helige Andes namn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar