torsdag 9 september 2010

Vuxna förebilder söks

Varje människa genomgår flera utvecklingskriser under livet. Man brukar tala om sjuårskrisen, tonårskrisen, mittlivskrisen, pensioneringskrisen och krisen inför döden. Under de här tiderna sker särskilt påtagliga förändringar med kroppen och med livssituationen. Människan gör viktiga val och ifrågasätter sådant som man tidigare tyckte var självklart.
Att de här kriserna är jobbiga vet alla som har gått igenom dem. I en artikel i Dagen kan vi läsa att antalet självmord bland tonåringar stiger. I Bibeln kan vi läsa om hur till och med Jesus genomgick sina livskriser. Som tolvåring i templet svarar han sina föäldrar: "Varför skulle ni leta efter mig? Visste ni inte att jag måste vara hos min fader?" (Lukasevangeliet 2:49). Jesus sökte intensivt efter Gud, och det ville han inte göra enbart med Josef och Maria. Jesus ville vidga sina vyer och möta andra vuxna.
Just det är ett vanligt förekommande fenomen i tonåren. En tonåring behöver nya vuxna förebilder. Föräldrarna gör i de flesta fall så gott de kan när det gäller sina tonåringar, och det är också viktigt att man har tid för varandra hemma. Men de flesta tonåringar söker ändå efter andra kontakter i samma ålder och bland vuxna. Vännerna är oerhört viktiga i tonåren. Var finns då de vuxna som tonåringen kan tala med utanför hemmet? Lärare och idrottsledare gör säkert en enorm insats, men det finns också en unik möjlighet för tonåringen att få dryfta sina livsfrågor: konfirmationsundervisningen.

Antalet konfirmander har sjunkit stadigt under de senaste årtiondena, främst på grund av konkurrens från ett stort antal andra fritidsaktiviteter. Ändå måste vi vara stolta över den unika möjlighet som kyrkorna har att ge tonåringar gott om tid att tala om livet och Gud i det stormiga skede i livet som tonåren utgör. Givetvis skyddar inte konfirmationen mot alla olyckor. Självmord bland tonåringar skulle förekomma även om alla konfirmerades, men lika säkert är det att oerhört många konfirmander finner trygghet i kyrkan, och många fortsätter som ledare för andra konfirmander.

Därför skall vi fortsätta att tala varmt om konfirmationen som en unik möjlighet att dryfta viktiga frågor under ett stormigt skede i livet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar