måndag 6 september 2010

Mat, dryck och glädje

Tar du dig att äta och dricka tillsammans med andra? Det står i bibeln att det är viktigt. "Att äta och dricka och finna glädje mitt i all sin möda - det är en gåva från Gud" (Predikaren 3:13).

Kanske någon blir förvånad att bibeln tar upp mat och dryck som en prioriterad fråga. Skall inte bibeln handla framför allt om Gud och om andlighet?
Jo, men allt som har med livet att göra har också med vår själ och vår andlighet att göra. Orden kropp, själ och ande är egentligen bara olika ord för att beskriva olika funktioner hos människan. Mat och dryck och glädje är därför viktigt inte bara för kroppens funktioner, utan för livet som helhet.

Författaren till boken Predikaren beskriver ett av de främsta glädjeämnena i livet: "Att äta och dricka och finna glädje mitt i all sin möda - det är en gåva från Gud" Att finna glädje innebär just att äta och dricka tillsammans med andra. Måltidsgemenskapen är en viktig gemenskap. I varje familj måste vi sträva efter att ha ordentliga måltider där vi har gott om tid inte bara att äta tillsammans, utan också att samtala i lugn och ro. Många som lever som ensamstående träffar gärna andra och äter tillsammans med dem. Ibland är vi tvungna att äta snabbt för att vi har bråttom, men det ändrar inte på regeln att en riktig måltid ger grunden till en gemenskap med familj och vänner.

Bibeln handlar alltså inte enbart om Gud. Snarare handlar bibeln om hur vi skall göra för att få leva ett gott liv, ett liv värt att leva. Så vill Gud att vi skall leva våra liv. Det har han skapat oss till. I detta goda livet är mat, dryck och tid för andra människor en central ingrediens.

---

Som inspiration kan man kanske använda en artikeln från t.ex. Dagens Nyheter.

Andra tänkvärda tankar om liknande ämnen finns i en artikeln om köksbordets betydelse i Dagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar