måndag 27 september 2010

Okunskap och kunskap om Gud

Ibland stöter man på människor som uttalar sig om den kristna tron på ett nedsättande sätt eller helt enkelt på ett sätt som visar att de inte är insatta. Dagen rapporterar om sådana händelser under valrörelsen.

Som kristen kan man naturligtvis aldrig helt slippa undan att få höra kritiska utsagor om kristen tro. De kritiska utsagorna kan i stället påminna en om den oro som kan prägla ett liv utan kunskap om Gud. Petrus skriver: "Nåd och frid åt er i allt rikare mått genom kunskap om Gud och Jesus, vår herre." (Andra Petrusbrevet 1:2)Kunskapen om Gud och Jesus ger både nåd och frid. Kunskapen ger oss stöd och riktning på vår livsvandring.

Det finns dock olika slags kunskap. Att läsa om en människa ger en slags kunskap. Om man i stället träffar den människan och samtalar med honom eller henne personligen lär man verkligen känna den människan. Den norska bibelöversättningen från 1930 överäsätter samma bibelställe så här: "Nåde og fred bli eder mangfoldig til del, idet I kjenner Gud og Jesus, vår Herre!" Det handlar alltså om att lära känna Gud och Jesus genom ett ömsesidigt samtal: genom att läsa bibeln, reflektera över bibelordet och att svara genom bön och praktisk handling.

Enbart ett teoretiskt studium av bibeln eller av olika författares böcker om Gud eller om Jesus ger oss inte nåd och frid.

Gud vill ge även dig nåd och frid i ditt liv. Finns det något i ditt liv som oroar? Har Gud något att säga dig i den frågan. Ibland får du vänta länge på svaret. Andra gånger kan du hitta det i bibelordet, genom att läsa det själv eller genom att samtala med andra. Svara Gud genom bön eller genom praktisk handling.

2 kommentarer:

  1. "De kritiska utsagorna kan i stället påminna en om den oro som kan prägla ett liv utan kunskap om Gud"

    Detta innebär väl inte av nödvändighet att de motsatta förhållandet gäller ifall någon tror på gud? Är man utan oro vid kunskap om gud? Jag ställer mig tveksam

    "Kunskapen om Gud och Jesus ger både nåd och frid. Kunskapen ger oss stöd och riktning på vår livsvandring."
    På vilket sätt? Och vilken livsvandring?

    Bara för att du möter och samtalar med en människa innebär inte detta att du "känner" denna person. Du säger själv att de är lättare att lära känna någon genom att samtala än att läsa, ändå uppmanar du människor att läsa bibeln - som är en bok. är "att svara på en bön" ett ömsesidigt samtal? Brukar inte de flesta samtal vara ömsesidiga? De du beskrev var väl snarare en av de få gånger då samtal inte är ömsesidiga vilket i och för sig inte är så underligt med tanke på omständigheterna.

    Vilka slags "praktiska" handlingar kan få någon att "lära känna gud och jesus" på sådant sätt att de inte bara handlar om att tänka vissa saker och inbilla sig att man får svar eller s.k. tecken.

    SvaraRadera
  2. Oj, det var många frågor.
    Det jag menar är: Enbart bibelläsning ger oss inte någon bra gudskontakt. Det är viktigt att vi har en dialog med Gud. Man formulerar sina frågor och problem och frågar Gud om råd.
    Jag skall försöka svara om hur Gud svarar i Själaspis någon av de närmaste dagarna, kanske i morgon.

    SvaraRadera