onsdag 22 september 2010

Min församling och mitt eget ansvar

Människor har mycket olika förhållningssätt till vad en kyrka och en kristen församling är. I det kristna språkbruket betecknar orden kyrka och församling samma sak. Båda får stå för människorna som hör ihop genom att de samlas. När Paulus skriver brev till de olika församlingarna använder han ofta uttrycket "de heliga": "Från Paulus, genom Guds vilja Kristi Jesu aposten, till de heliga som bor i Efesos och som lever i tron på Kristus Jesus." (Efesierbrevet 1:1). Det är mycket tydligt att "de heliga" inte på något sätt antyder att medlemmarna i församlingarna är felfria eller färdiga som kristna. En stor del av innehållen i Paulus brev är nämligen uppmaningar till enhet i församlingarna och uppmaningar om en bättre livsstil.

Det är tydligt att de som var med i de första kristna församlingarna kom med sina problem och svagheter. Församlingarna var platser där man vanligtvis kunde vara öppna och få stöd i sin livssituation. Inte platser där man visade upp en fin fasad och dolde sina sår och smärtor.

Viktigt i en kristen församling är inte bara att man väntar sig att få förståelse, utan också att var och en som kommer vill förstå andra. I Dagen kan vi i dag läsa om en församling som växer. Nya människor kommer och vill vara med i gemenskapen. En annan artikel i samma tidning tar upp trenden att vissa kristna inte anser att de behöver någon kyrka eller församling.

En församling skall också vara en plats där man får växa. Man skall inte enbart sitta fast i problemen utan också visa på vägar vidare. Vi kan hela tiden utvecklas som människor.

Finns det en sådan gemenskap i den församling där du är med att man inte bara visar upp en fin fasad utan även sin brustenhet? Finns det en klar vilja att välkomna också nya människor i gemenskapen? Finns det strategier för att göra det? Finns det möjlighet för människor att växa.
En församling är aldrig bättre än vad dess medlemmar gör den till. Allt kan inte bero på prästen/pastorn: Den viktigaste frågan för dig att ställa är: Vilket är ditt bidrag till att din församling skall bli en plats dit andra människor vill komma för att växa i tron och i gemenskapen med andra människor?

Gud välsigne din dag!

1 kommentar:

  1. Jag önskar dig verkligen många besökare! Har skrivit ner din bloggadress i min mobil så jag kan läsa när jag har tid =)

    SvaraRadera